Reklama

Gicz jagnięca z sosem

Gicz jagnięca z sosem

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościtrudne

„Jeśli szukasz dania na specjalne okazje, to właśnie je znalazłeś. Jednak do prawdziwej giczy jagnięcej nie może zabraknąć zarówno sosu miętowego jaki i tradycyjnego pieczeniowego. Dziecinnie proste, a jakże pyszne jednocześnie! Gicz jagnięca będzie doskonałym daniem na wielkanocny stół.”

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C.

Za pomocą ostrego noża lub czystego nożyka do kartonu natnij gicz w odstępach 0,5cm na głębokość około 3mm. Zabieg ten sprawi, że gicz mocno przypiecze się z zewnątrz, pozostając soczystą w środku.

Aby przygotować masło ziołowe, do blendera wrzuć masło, listki rozmarynu i tymianku. Całość dobrze przypraw i zmiksuj na gładką masę. Masło przełóż do miseczki i odstaw.

Nieobrane cebule przekrój na pół. Ząbki czosnku w łupinkach lekko zgnieć i wrzuć wraz z cebulą do dużej brytfanki.

Kawałki jagnięciny posmaruj masłem ziołowym i ułóż na warzywach w brytfance. Jagnięcinę piecz przez 10 minut na każde 450g mięsa, plus dodatkowe 20 minut pod koniec, aby mięso smakowicie się przypiekło.

W tym czasie obierz seler i pokrój go w kostkę o boku 3cm. Następnie obierz ziemniaki i również pokrój je w kostkę o boku 2cm.   

Seler i ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez 15-20 minut do czasu, aż zmiękną. Warzywa odlej i odparuj. Następnie ubij je ze sporą ilością oliwy lub, jeśli wolisz, masła i dopraw odrobiną startej gałki muszkatołowej, solą morską i czarnym pieprzem.

Kiedy jagnięcina będzie już gotowa, wyjmij ją z brytfanki i odstaw na co najmniej 10 minut.  W tym czasie przygotuj sos pieczeniowy. W tym celu jedną połówkę czerwonej cebuli odłóż do przygotowania sosu miętowego, resztę natomiast rozgnieć.

Do brytfanki dodaj mąkę i wlej duży chlust porto oraz bulion drobiowy. Całość podgrzewaj na dużym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Następnie przecedź sos przez sito i podawaj gorący.

Aby przygotować sos miętowy, drobno posiekaj listki mięty. Odłożoną połówkę cebuli wyciśnij z łupiny i drobno pokrój. W misce wymieszaj posiekaną miętę, czerwoną cebulę, ocet i cukier. Obydwa rodzaje sosu postaw na stole i maczaj w nich soczyste kawałki jagnięciny.

 

Zobacz inny przepis na jagnięcą gicz.

Składniki

2,5 - 3kg giczy jagnięcej

4 czerwone cebule

2 główki czosnku

Masło ziołowe

100g niesolonego masła w temperaturze pokojowej

pół pęczka świeżego tymianku

pół pęczka świeżego rozmarynu

Tradycyjny sos pieczeniowy

3 łyżki mąki pszennej

porto

litr gorącego bulionu drobiowego

Purée z selera

1 seler

1kg ziemniaków

oliwa Extra Virgin

1 gałka muszkatołowa

Sos miętowy

1 duży pęczek świeżej mięty

2 łyżki octu winnego

1 łyżka brązowego cukru

Reklama
Polub nas na Facebooku