Reklama

Ceviche z kaczki

Ceviche z kaczki

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

„Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebować pasty z papryczek aji amarillo. Są to aromatyczne pomarańczowe papryczki chilli pochodzące z Peru, ojczyzny dania znanego jak ceviche.”

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Następnie wrzuć go do dużej misy i dodaj pastę z papryczek aji amarillo (lub sos chilli), sok z limonki i łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i obficie przypraw solą morską i czarnym pieprzem.

Za pomocą ostrego noża natnij pierś i nogę kaczki w trzech miejscach, wrzuć do miski z marynatą i wsmaruj ją dokładnie w mięso.

Obierz i drobno poszatkuj cebulę. Następnie wymieszaj ją w misce z sokiem pomarańczowym. Miskę przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki i marynuj cebulę przez minimum dwie godziny.

Kaczkę wyjmij z lodówki i przełóż mięso na talerz. Na sicie odsącz cebulę z soku. Przełóż ją do miski, a sok zachowaj.

Na średnim ogniu rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, wrzuć mięso i podsmażaj przez 8-10 minut lub do momentu, aż kaczka mocno się przyrumieni. Mięso przełóż na czysty talerz i odstaw.

Na patelnię wrzuć zamarynowaną cebulę, kumin i drobno posiekaną kolendrę. Podsmażaj przez 5-7 minut lub do momentu, aż cebula zmięknie.

Dodaj sok z marynowania cebuli i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kaczkę i gotuj całość przez 30 minut, obracając mięso w połowie gotowania, lub do momentu, aż stanie się miękkie. Zdejmij patelnię z ognia.

Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój miąższ w grubą kostkę. Listki kolendry oraz cebulę dymkę drobno posiekaj. Następnie wymieszaj wszystko w misce z dwoma łyżkami oliwy extra virgin oraz sokiem z limonki. Całość dopraw do smaku odrobiną soli morskiej.

Przed podaniem pokrój mięso kaczki na plastry. Kaczkę możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Marynowaną cebulę rozłóż pomiędzy cztery talerze. Ułóż na niej plastry kaczki i salsę z awokado. Papryczkę chilli pozbaw nasion i drobno posiekaj. Ceviche posyp papryczką chilli i skórką otartą z limonki.      

Składniki

2 ząbki czosnku

2 łyżki pasty z papryczek aji amarillo lub 3 łyżki sosu chilli

1 limonka

oliwa

jedna pierś kaczki o wadze 225g

jedna noga kaczki o wadze 360g

2 czerwone cebule

200 ml soku pomarańczowego

pół łyżki mielonego kuminu

6 gałązek świeżej kolendry

1 świeża czerwona papryczka chilli

 

Sałatka

1 dojrzałe awokado

6 gałązek świeżej kolendry

6 cebulek dymek

oliwa extra virgin

1 limonka

Reklama
Polub nas na Facebooku