Reklama

Wieprzowina z makaronem

Wieprzowina z makaronem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Przepis jest bardzo prosty do wykonania i możesz zrobić swoją ulubioną wersję: spróbuj z tofu lub krewetkami zamiast wieprzowiny.

1. Wymieszaj 6 pierwszych składników w płytkim naczyniu. Dodaj wieprzowinę, odstaw.

2. Gotuj brokuły w garnku posolonej wody przez 2 minuty. Dodaj makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, zachowując odrobinę wody z gotowania, i odstaw.

3. Podgrzej olej arachidowy na dużej patelni lub w woku na wysokim ogniu i smaż na nim czosnek oraz imbir przez 2-3 minuty, aż się zezłoci. Dodaj wieprzowinę (zachowując marynatę) i smaż przez 3-4 minuty, aż zbrązowieje. Dodaj marynatę i zmniejsz trochę ogień. Wymieszaj, aby pokryć mięso i smaż przez kilka minut. Dodaj makaron, brokuły i wodę z gotowania. Wymieszaj. Gdy całość nabierze przyjemnej, klejącej konsystencji połącz z kiełkami na ostanie 30 sekund gotowania lub do momentu, aż się podgrzeją. Posyp chili i od razu podawaj.

 


W porcji: 579 kcal, 17,5 g tłuszczy (4,7 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 33,7 g białka, 68,8 g węglowodanów, 8,6 g cukrów

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Emma Lee

 

Zobacz przepis na makron udon w wieprzowiną.

Składniki

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków

1 łyżeczka proszku chili

1 łyżka miodu

1 łyżka octu ryżowego

odrobina oleju sezamowego

350 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej na 4-5 cm paski

300 g brokułów, pokrojonych na różyczki

410 g świeżego makaronu jajecznego, lub 240 g suszonego

1 łyżka oleju arachidowego

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

3 cm kawałki imbiru, pokrojone na słupki

200 g kiełków

1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki, do podania (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku