Reklama

Pikantne indyjskie ziemniaki i udka kurczaka

Pikantne indyjskie ziemniaki i udka kurczaka

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

- Dzięki upieczeniu kurczaka na przyprawionych ziemniakach twoje danie nabierze głębszego smaku, ponieważ wszystkie soki z mięsa przejdą na warzywa.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C.

Pokrój ziemniaki, pomidory, bakłażana, paprykę i obraną cebulę w kostkę (wielkości 3 cm). 

Włóż ziemniaki do dużego garnka z osoloną wodą i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Odcedź w durszlaku i zostaw do odparowania na 3 minuty.  

Przełóż je do dużej miski i dodaj pomidory, bakłażana, paprykę i cebulę. Wymieszaj. 

Obierz i drobno posiekaj czosnek. Obierz i drobno zetrzyj imbir. Zerwij listki kolendry i odłóż na potem, a następnie pokrój łodyżki. 

W dużej patelni, na średnim ogniu, podgrzej trochę oliwy. Przez 2 minuty podsmażaj czosnek, imbir, łodyżki kolendry, gorczycę, liście curry i kurkumę. Mieszanka powinna być aromatyczna. Zostaw do wystygnięcia. 

Dodaj mieszankę przypraw do warzyw z ziemniakami i wyłóż wszystko na dużą blachę do pieczenia. Ułóż na tym kurczaka i dopraw.

Piecz w piekarniku na dole przez godzinę, lub aż kurczak będzie upieczony, a warzywa miękkie.

W blenderze dokładnie połącz listki mięty, sok wyciśnięty z cytryny, obrany imbir i resztę składników sosu. Dopraw.

Posyp danie listkami kolendry i drobno pokrojonymi papryczkami chili. Podawaj z hinduskimi podpłomykami i dressingiem.  

 

Zobacz przepis na indyjskie kebaby z kurczaka.

Składniki

800 g ziemniaków

4 dojrzałe pomidory

1 bakłażan

1 czerwona papryka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

5-cm kawałek korzenia imbiru

1/2 pęczka świeżej kolendry

oliwa z oliwek

2 łyżki ziaren gorczycy

1 garść liści curry

1 czubata łyżeczka kurkumy 

6 dużych udek kurczaków z wolnego wybiegu, z kością l

2 świeże papryczki chili, czerwone lub zielone

cienkie hinduskie podpłomyki

 

DRESSING JOGURTOWY

1/2 pęczka świeżej mięty

1/2 cytryny

centymetrowy kawałek korzenia imbiru 

150 g jogurtu naturalnego 

1 świeża zielona papryczka chili

Reklama
Polub nas na Facebooku