Reklama

Lasagne z owocami morza

Lasagne z owocami morza

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

„Mówi się, że Włosi nigdy nie łączą sera z rybą, ale wielokrotnie widziałem we Włoszech gospodynie domowe dodające starty parmezan do risotto z owocami morza lub garnka z parującym makaronem. Pomyślałem więc: Czemu i ja miałbym nie spróbować tego połączenia?”

Zacznij od przygotowania ciasta na makaron. Mąkę wysyp na stolnicę lub do miski i zrób w środku dołek. Do dołka wlej rozkłócone jajka.

Palcami delikatnie rozmieszaj mąkę z jajkami. Następnie wyrób gładkie ciasto. Możesz to zrobić również za pomocą robota. W tym celu miksuj mąkę z jajkami do momentu, aż uzyskasz drobne kawałki ciasta przypominające kruszonkę. Następnie na stolnicy zagnieć zwarte ciasto.      

Dobre wyrobienie ciasta pozwala na równomierne rozprowadzenie glutenu. Dzięki temu makaron zachowuje swoją sprężystość podczas gotowania. Wyrobienie ciasta na makaron nie wymaga specjalnych umiejętności. Polega głównie na ugniataniu ciasta, jego rozciąganiu i ponownym składaniu. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż stanie się gładkie i sprężyste.

Następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

Aby przygotować domowy makaron, nie musisz od razu kupować specjalnej maszynki. Wystarczy zwykły wałek do ciasta. Problemem może jednak okazać się wystarczająco cienkie rozwałkowanie ciasta. Aby sobie to ułatwić, najlepiej rozwałkowywać je małymi partiami. Oczywiście rozwałkowując ciasto za pomocą wałka, otrzymasz płaty o bardziej okrągłym kształcie niż te, które przygotowałbyś przy użyciu maszynki.    

Jeżeli używasz maszynki do makaronu, upewnij się, że jest ona przytwierdzona do czystej i długiej powierzchni. Powierzchnię delikatnie oprósz mąką, następnie oderwij kawałek ciasta wielkości pomarańczy i rozciągnij go za pomocą palców.    

Maszynkę ustaw na największą szerokość i przeciśnij ciasto. Jeśli za bardzo się klei, możesz je delikatnie podsypać mąką. Następnie zmniejsz rozstaw maszynki o jedno oczko i ponownie przeciśnij ciasto. Rozwałkowane ciasto złóż na pół, z powrotem zwiększ rozstaw maszynki na największy i przeciśnij ciasto. Całość powtórz 5-6 razy.

Ciasto przeciśnij na wszystkich szerokościach maszynki, zaczynając od największej, a kończąc na najmniejszej. Przed każdym przeciśnięciem ciasta przez maszynkę oprószaj je delikatnie mąką z obydwu stron. Po przepuszczeniu ciasta na najmniejszej szerokości, złóż je kolejno dwa razy na pół, a następnie tak, aby uzyskać kawałek o możliwie najbardziej kwadratowym kształcie. 

Ciasto przekręć o 90° i przepuść je na największej szerokości maszynki. Powinieneś otrzymać gładki płat ciasta o kwadratowym kształcie i równych brzegach. Aby uzyskać płaty o odpowiedniej grubości, ciasto przepuszczaj przez maszynkę tak długo, aż uzyskasz grubość pomiędzy tą od podstawki do piwa a karty do gry. 

Rozwałkowane ciasto pokrój na 6 części o wymiarach 8x30 cm, resztę natomiast pokrój na płaty o wymiarach 8x12cm. Ciasto makaronowe wysycha bardzo szybko, dlatego należy je pokroić nie później niż minutę lub dwie po przygotowaniu. Płaty ciasta przykryj zwilżoną ściereczką, aby zapobiec ich wyschnięciu.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

Aby przygotować beszamel, do garnka wlej mleko, dodaj szafran i doprowadź całość prawie do wrzenia.

W drugim garnku rozpuść 75g masła. Dodaj mąkę i gotuj przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Za pomocą chochli dodawaj do zasmażki stopniowo gorące mleko, cały czas mieszając.

Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż beszamel zgęstnieje. Do beszamelu dodaj drobno starty parmezan, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Małże oczyścić i poodcinaj bisiory. Muszle, które są otwarte i nie zamkną się po opukaniu, wyrzuć. Filety ze złocicy przekrój wzdłuż na pół, a łososia pokrój na cienkie plastry.

Na dużej, głębokiej patelni rozpuść pozostałe masło i na średnim ogniu podsmażaj przez minutę drobno posiekany czosnek lub do momentu, aż się przyrumieni.

Dodaj gałązki rozmarynu oraz anchois i podsmażaj całość przez kilka minut lub do momentu, aż anchois się rozpadnie.

Mocno potrząsając patelnią, dodaj małże i gotuj całość pod przykryciem przez 3-4 minuty lub do momentu, aż wszystkie muszle otworzą się. Nieotwarte muszle wyrzuć.

Wyłącz ogień, małże wyjmij z muszli i wrzuć je z powrotem na patelnię. Muszle wyrzuć. Małże dokładnie wymieszaj, aby smaki dobrze się połączyły. Wyjmij gałązki rozmarynu, dodaj sos beszamelowy i wymieszaj.

Wysmaruj tłuszczem sześć naczyń do zapiekania, o wymiarach 12x16 cm każde. Następnie w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.

Gotuj przez minutę po kilka płatów makaronu jednocześnie. Makaron wyjmuj za pomocą szczypców i rozkładaj na ręczniku kuchennym do odcieknięcia.

Aby przygotować lasagne, na spodzie każdego z naczyń ułóż po jednym długim płacie ciasta tak, aby zwisało ponad jego brzegi. Na pierwszym płacie makaronu rozłóż złocicę wymieszaną z łososiem, a następnie nałóż porcję małży w beszamelu. Całość przykryj mniejszym płatem makaronu. Czynność tę powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie płaty ciasta. Ostatnią warstwę beszamelu przykryj brzegami ciasta wystającymi poza naczynie. Na górze lasagne rozłóż krewetki i posyp resztą startego parmezanu. Zapiekaj przez 25 minut lub do momentu, aż potrawa się przyrumieni, a na jej brzegach pojawią się niewielki pęcherzyki powietrza. Przed podaniem odstaw lasagne na 5 minut do lekkiego przestygnięcia.    

 

 

Wypróbuj przepis na wegetariańską lasagne.

Składniki

Ciasto makaronowe

300 g włoskiej mąki do pizzy

3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu lub 6 żółtek

 

Nadzienie i beszamel

1l mleka

duża szczypta szafranu

100 g masła

75 g mąki pszennej

75 g parmezanu

500 g małży pochodzących z pewnego źródła

6 70-gramowych filetów bez skóry ze złocicy pochodzących z pewnego źródła 

2 ząbki czosnku

4 gałązki świeżego rozmarynu

6 filecików anchois pochodzących z pewnego źródła

oliwa

6 surowych oczyszczonych krewetek królewskich pochodzących z pewnego źródła

Reklama
Polub nas na Facebooku