Reklama

Bezglutenowa pizza

Bezglutenowa pizza

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

„W przepisie tym wykorzystujemy gumę ksantanową, aby zagęścić ciasto i ułatwić jego wyrabianie.”

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Do rozgrzanego piekarnika włóż kamień do pizzy lub blachę do pieczenia w celu ich ogrzania.

Podgrzej mleko. W misce za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj drożdże, cukier i odrobinę mleka, aż całość stanie się puszysta.

W drugiej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, gumę ksantanową, jajko, cztery łyżeczki oliwy, łyżeczkę soli morskiej i pozostałe mleko.

Dodaj drożdże i za pomocą dłoni zagnieć gładkie ciasto.

W filiżance wymieszaj sodę z octem i dodaj do ciasta. Ciasto umieść w misce lekko wysmarowanej tłuszczem. Miskę przykryj zwilżoną ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko posypaną mąką. Podziel je na 8 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu o grubości 5mm.

W celu przygotowania sosu, zblanszuj groszek przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie odcedź go i wrzuć do blendera. Dodaj listki mięty, spory chlust oliwy i przyprawy. Całość zmiksuj na gładką pastę.

W misce wymieszaj kozi ser lub twaróg z połową soku i skórki z cytryny.

Każdy ze spodów posmaruj puree z groszku. Posyp startą cukinią i za pomocą łyżki rozłóż kozi ser.

Rozgrzany kamień do pizzy lub blachę do pieczenia posyp kaszą manną i ułóż na nich pizze. Piecz przez 10 do 12 minut lub do czasu, aż pizze dobrze się upieką, a ich brzegi staną chrupkie.

Pizze przypraw do smaku i podawaj z rukwią wodną, skropione oliwą i posypane skórką otartą z cytryny. 

Składniki

250 ml mleka

7 g drożdży w proszku

dwie i pół łyżeczki drobnego cukru do wypieków

65 g mąki kukurydzianej

425 g ciemnej mąki ryżowej, plus dodatkowa do podsypania ciasta w trakcie wałkowania

2 łyżeczki bezglutenowej gumy ksantanowej

1 duże jajo od kury z wolnego wybiegu

oliwa

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki octu jabłkowego

300 g świeżego lub mrożonego groszku

pół pęczka świeżej mięty

250 g miękkiego sera koziego lub koziego twarogu

1 cytryna

2 cukinie

drobna kasza manna do przygotowania formy

200 g rukwi wodnej

oliwa z oliwek extra virgin

Reklama
Polub nas na Facebooku