Reklama

Burgery z owoców morza

Burgery z owoców morza

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Obierz i drobno posiekaj szalotki oraz czosnek. Z papryczki chilli usuń pestki i drobno posiekaj.

Na niewielkim ogniu rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy, następnie wrzuć szalotkę, czosnek i chilli. Podsmażaj przez 3 minuty lub do momentu, aż zawartość patelni zmięknie, ale nie przyrumieni się. Przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia.

Filet z dorsza pokrój w grubą kostkę, wrzuć do blendera i miksuj przez 20-30 sekund. Powinieneś otrzymać masę z wyraźnymi kawałkami ryby.

Dorsza przełóż do miski, dodaj mięso z kraba i wymieszaj do połączenia składników.

Krewetki obierz z pancerzy i wypatrosz, usuwając czarną żyłkę. Pokrój na duże kawałki i wrzuć do miski z wystudzoną szalotką. Dopraw do smaku i dokładniej wymieszaj.

Masę podziel na cztery równe porcje i za pomocą dłoni uformuj z nich niewielkie burgery. Ułóż je na talerzu i włóż do lodówki na 45 minut.

Mocno rozgrzej grill i zabierz się za przygotowanie majonezu.

Do miski wbij dwa żółtka i dodaj dwie łyżki soku z cytryny. Następnie całość wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej do połączenia składników.

Nie przerywając ubijania, do masy żółtkowej powoli dodawaj olej słonecznikowy – najpierw po kilka kropli, a następnie wlewając cienką strużką. Mieszaj do czasu, aż olej całkowicie połączy się z żółtkami, a majonez stanie się gęsty.

Do majonezu wkrusz wasabi i wymieszaj do połączenia składników. Następnie całość dopraw szczyptą soli morskiej. Jeżeli używasz rukoli, drobno posiekaj jej listki i dodaj do majonezu. Majonez przechowuj w lodówce do czasu podania.

Kiedy będziesz gotowy do smażenia burgerów, oberwij liście sałaty i nabij je na szpikulec do szaszłyków.

Burgery posmaruj odrobiną oliwy i ułóż na grillu. Smaż przez 3 minuty.

Następnie przewróć burgery na drugą stronę i grilluj kolejne 3 minuty, jednocześnie umieszczając na grillu szpikulec z nabitymi liśćmi sałaty. Grilluj je przez półtorej minuty z każdej strony.

Bułki do burgerów przekrój poziomo na pół i rozłóż na grillu miąższem do dołu. Bułki podpiekaj przez 10-20 sekund, aż pojawi się na nich wyraźny wzór kratki.

Aby przygotować danie, na spodzie każdej z bułek rozłóż liście rzymskiej sałaty baby oraz marynowane cebulki, całość przykryj burgerami.

Na burgery nałóż solidną porcję majonezu z dodatkiem wasabi, przykryj górną stroną bułki i podawaj.

 

Zobacz przepis na burgera z homarem.

Składniki

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1 świeża zielona papryczka chilli

200 g filetu z dorsza pozbawionego skóry i ości, pochodzącego z pewnego źródła

100 g świeżego jasnego i ciemnego mięsa z kraba, pochodzącego z pewnego źródła

100 g surowych krewetek królewskich, pochodzących z pewnego źródła

2 rzymskie sałaty baby

4 bułki do burgerów

marynowane cebulki

majonez wasabi

2 żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu

1 cytryna

300 ml oleju słonecznikowego

50 g świeżego korzenia wasabi lub pasty wasabi

Reklama
Polub nas na Facebooku