Reklama

Królik po bolońsku

Królik po bolońsku

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Jak twierdzi Jamie, danie to stanowi fantastyczną wariację na temat znanego nam wszystkim sosu z mięsem mielonym. Z jednego królika przygotujesz 14 wyśmienitych, obiadowych porcji, a zatem to czysta oszczędność. Poza tym przygotowanie samego dania zajmie ci jakieś 3 minuty. Resztę pracy wykona piekarnik. Na dodatek to wspaniałe danie można szybko poporcjować i zamrozić.

1. Rozgrzej piekarnik do 110 stopni Celsjusza.Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w największym naczyniu żaroodpornym, jakie masz. Następnie podsmaż boczek. Gdy się zrumieni, dodaj listki laurowe i gałązki rozmarynu. Na wierzchu połóż całego królika i podroby.

2. Dorzuć całą główkę czosnku, pora, marchewki, selera i cebulę. Następnie dodaj borowiki, pomidory z puszki, piwo, koncentrat pomidorowy. Dolej tyle wody, by zakryć wszystkie składniki (około 1 litra). Całość doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku. Zetrzyj połowę gałki muszkatołowej i dodaj do potrawy. Połóż na naczynie żaroodporne przykrywkę i włóż je do piekarnika na 12 godzin.

3. Gdy potrawka się ugotuje, odstaw ją na bok, by nieco ostygła. Weź czyste, gumowe rękawiczki i dużą patelnię. Następnie zacznij przekładać potrawkę na patelnię, wyciągając pływające kości i odpady warzywne. Usuń zioła, oddziel mięso od kości i przełóż je na czystą patelnię. Podziel warzywa i podroby na mniejsze kawałki.

4. Przelej wszystkie soki na nową patelnię, po czym sprawdź jeszcze raz, czy przełożyłeś z naczynia żaroodpornego wszystkie wartościowe składniki. Spróbuj dania i dopraw do smaku. Dodaj skórkę z cytryny i trochę tymianku, by sos był bardziej aromatyczny.

5. Możesz przełożyć sos do plastikowych torebek i zamrozić lub włożyć do lodówki. Gdy będziesz chciał poczęstować gości królikiem po bolońsku, po prostu podgrzejesz gotową porcję na patelni i dogotujesz makaron (około 80 gram na osobę).

6. Makaron gotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odlej go, zachowując odrobinę wody po gotowaniu. Dodaj makaron na patelnię z sosem i wlej trochę wody po gotowaniu. Dzięki temu sos będzie pyszny i jedwabisty. Następnie dodaj odrobinę sera. Spróbuj danie i jeśli trzeba, dopraw je do smaku. Gotową potrawę podawaj z resztą sera, oliwą z oliwek extra vergine i świeżym tymiankiem.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

oliwa z oliwek

- 3 plastry wędzonego boczku,grubo posiekane

- 2 świeże listki laurowe

- 2 gałązki rozmarynu

- 1 cały królik, obrany ze skóry (poproś o to swojego rzeźnika), i podroby

- 1 główka czosnku, obierz ją z zewnętrznych łusek

- 2 oczyszczone i podcięte pory

- 2 oczyszczone i podcięte marchewki

- 2 oczyszczone i podcięte łodygi selera

- 2 umyte czerwone cebule ze skórką

- 20 g suszonych borowików

- 2 puszki krojonych pomidorów (400g każda)

- 1 puszka piwa bezalkoholowego lub ale (500 ml)

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 gałka muszkatołowa do zmielenia

- starta skórka z cytryny

- starty parmezan lub cheddar

- oliwa z oliwy extra vergine do polania dania

- kilka gałązek tymianku

Reklama
Polub nas na Facebooku