Reklama

Ratatouille

Ratatouille

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Dzięki kilku kleksom intensywnie zielonej salsy verde potrawa nabiera bardziej wyrazistego charakteru.

1. Grill rozgrzej do maksymalnej temperatury. Bakłażana rozłóż na tacce i posmaruj łyżką oleju. Plastry bakłażana grilluj przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Następnie przekręć je na drugą stronę, posmaruj łyżką oliwy i grilluj przez 5-8 minut, aż się przyrumienią.

2. Na średnim ogniu rozgrzej na dużej patelni pozostałą ilość oliwy. Wrzuć cebulę i podsmażaj ją przez 5 minut, aż zmięknie i przyrumieni się. Dodaj czosnek i smaż kolejne kilka minut. Następnie dodaj paprykę, fenkuł oraz cukinię i podsmażaj warzywa przez 5-8 minut, aż lekko zmiękną.

3. Za pomocą noża natnij spody pomidorów na krzyż. Włóż je do miski, zalej wrzącą wodą i odstaw na minutę. Następnie przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmij pomidory z wody i zdejmij z nich skórę. Tak przygotowane warzywa przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż z nich pestki. Pomidory pokrój w dużą kostkę i wrzuć na patelnię razem z bakłażanem i ziołami prowansalskimi.

4. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż wszystkie się uduszą. Dopraw do smaku.

5. Aby przygotować salsę verde, w moździerzu utrzyj czosnek z ziołami na gładką pastę, dosypując odrobinę soli dla lepszego roztarcia. Pastę możesz też przygotować miksując składniki za pomocą robota. Wrzuć kapary. Do salsy dodaj oliwę, skórkę oraz sok z cytryny, w razie konieczności dolewając więcej oliwy lub soku tak, aby uzyskać pożądany smak i ulubioną konsystencję. Salsę dopraw do smaku. Ratatouille podawaj w miskach z odrobiną salsy verde.

 

Porcja zawiera 282 kcal; 21,2g tłuszczu (w tym 3,1g tłuszczów nasyconych); 5,2g białka; 13,9g węglowodanów; 9,4g cukru

 

Przepis: Rebecca Rauter

Zdjęcia: Will Heap

Składniki

  • 2 bakłażany pokrojone na plastry o grubości 1 cm
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 czerwone cebule pokrojone w cienkie talarki
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2 czerwone papryki lub 1 czerwona i 1 żółta pokrojone w plastry
  • 1 fenkuł pokrojony w plastry
  • 3 duże cukinie pokrojone w plasterki o grubości 1cm
  • 4 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów o pojemności 400g
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • salsa verde (opcjonalnie)
  • po małej garści bazylii, natki pietruszki, kolendry i mięty (bez łodyżek)
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 4-5 łyżek oliwy
  • skórka i sok z cytryny
Reklama
Polub nas na Facebooku