Reklama

Ziołowa tarta z kozim serem

Ziołowa tarta z kozim serem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Aby przygotować ciasto, w misie robota połącz mąkę z solą. Dodaj masło oraz żółtka i mieszaj przez minutę. Następnie dodaj cztery łyżki zimnej wody i mieszaj pulsacyjnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przełóż na stolnicę cienko wysypaną mąką i delikatnie zagniataj przez 2 minuty. Następnie z ciasta uformuj placek, zawiń go w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.

2. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 5 mm na stolnicy cienko wysypanej mąką. Ciastem wylep delikatnie dno i boki okrągłej formy do tarty o średnicy 24 cm i głębokości 3 cm. Za pomocą ostrego noża przytnij ciasto wystające ponad brzegi formy. Formę obwiń cztery razy folią i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na ciasto wysyp kulki ceramiczne, ryż lub fasolę i podpiekaj przez 15 minut. Usuń obciążenie wraz z folią i piecz kolejne 5 minut lub do momentu, aż spód całkowicie się upiecze. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia. Zwiększ temperaturę piekarnika do 190°C.

4. Wystudzony spód umieść na kratce do pieczenia. Posyp go mieszanką ziół i rozłóż na nim pokruszony kozi ser. W misce za pomocą trzepaczki wymieszaj śmietanę, jajka, żółtka oraz mleko i dopraw. Masę delikatnie wylej na spód tarty.

5. Tartę piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż nadzienie zetnie się, a jego powierzchnia delikatnie się przyrumieni. Formę z tartą umieść na kratce i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Przed pokrojeniem i podaniem tarty rozłóż na niej kiełki i listki sałaty baby.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcia: Con Poulos

 

Zobacz przepis na tartę ze szparagami.

Składniki

  • duża garść posiekanych ziół takich jak estragon, szczypiorek lub mięta
  • 80 g pokruszonego koziego ser
  • 200 ml tłustej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • 2 lekko roztrzepane żółtka
  • mała garść kiełków i listków sałaty baby

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 115 g niesolonego masła pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
Reklama
Polub nas na Facebooku