Reklama

Wołowina po koreańsku

Wołowina po koreańsku

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

1. Zmiksuj w blenderze na purée owoce, czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Wymieszaj z cukrem, pieprzem, sosem sojowym i olejem. Następnie dodaj posiekaną cebulę, dymkę, piwo, lemoniadę i 25 ml wody. Natrzyj steki marynatą. Przenieś do miski, przykryj folią spożywczą i schładzaj przez 24 godziny.

2. Smaż wołowinę na dużej patelni na średnim lub dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 3-5 minut, w zależności od stopnia wysmażenia na jakim ci zależy. Nie ma potrzeby dodawania oleju. Podawaj w bagietce lub z ryżem, z sosem teriyaki i majonezem.

 

 

W porcji: 348 kcal, 13,1 g tłuszczy (3,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 36,6 g białka, 19 g węglowodanów, 17,5 g cukrów

 


Przepis: Ji-Sun Shin

Zdjęcie: Julian Anderson

Składniki

  • jabłko, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i grubo posiekane
  • 1 owoc kiwi, obrany i grubo posiekany
  • 1 gruszka, obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i grubo posiekana
  • 10 g czosnku (2-3 ząbki), grubo posiekane
  • 2 cebule, 1 grubo posiekana i 1 zwyczajnie posiekana
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 75 ml piwa
  • 25 ml lemoniady
  • 1,2 kg wołowiny, cienko pokrojonej
  • 8 x 30 cm bagietek, pokrojonych, lub 500 g ryżu, gotowanego na parze
  • sos teriyaki i majonez, do podania (opcjonalnie)
Reklama
Polub nas na Facebooku