Reklama

Aji de Gallina

Aji de Gallina

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Ta potrawa doskonale komponuje się z grillowanym mięsem lub rybą.

1. Dużym nożem usuń ziarna kukurydzy z kolby. Następnie przełóż je do blendera i dodaj 125 ml wody. Całość zmiksuj na pastę.

2. Wlej na patelnię odrobinę oliwy i na średnim ogniu, przez 10-15 minut podsmażaj cebulę i łodygi kolendry do uzyskania miękkości. Następnie dodaj kminek, papryczki chilli i czosnek i podsmażaj przez ok. 1-2 minuty.

3. Dorzuć na patelnię zmiksowaną kukurydzę i gotuj przez 5-10 minut, aż masa zacznie lekko bulgotać. Dopraw do smaku. Całość przełóż łyżką do miski i odstaw do ostygnięcia.

4. Podgotuj przez parę minut bób we wrzącej wodzie. Następnie odcedź go, przelej zimną wodą i odstaw na bok do ostygnięcia. Jeśli chcesz obierz bób z łupinek.

5. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie do gorącej komosy dodaj odrobinę oliwy z oliwek, startą skórkę i sok z limonek. Dorzuć bób i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość odstaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj posiekane liście kolendry oraz masę kukurydzianą. Przełóż sałatkę łyżką na jedną stronę talerza.

6. Na patelnię nieprzywierającą wrzuć cały bloczek fety wraz z solanką. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i sosu chilli wedle uznania. Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na dużym ogniu, aż feta uzyska złocisty kolor. Przewróć ją na drugą stronę i podpiekaj przez parę minut. Następnie rozgnieć fetę widelcem i dodaj do sałatki. Polej wszystko resztkami sosu z patelni i ozdób resztą liści kolendry.

 


Jedna porcja liczy 345 kalorii i zawiera 13,5g tłuszczu (5,7g tłuszczów nasyconych), 15,5g białka, 35,9g węglowodanów, 7,4g cukru

 


Przepis: Jamie Oliver

Składniki

- 3 kolby kukurydzy

- oliwa z oliwek extra vergine

- 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana

- 1 duży pęczek świeżej kolendry, liście należy oddzielić, a łodygi drobno posiekać; zostaw parę liści do przybrania dania

- 2 łyżeczki mielonego kminku

- 2-3 świeże czerwone papryczki chilli, pozbawione gniazda i drobno posiekane

- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki

- 300 g świeżego bobu w łupince lub 200 g mrożonego bobu

- 220 g komosy ryżowej

- starta skórka i sok z 3 limonek

- 200 g sera feta

- ostry sos chilli, do doprawienia potrawy (opcjonalny)

Reklama
Polub nas na Facebooku