Reklama

Placki z dyni

Placki z dyni

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

W dużej misce rozgnieć dynię widelcem. Następnie roztrzep jajka, mleko i mąkę. Dodaj chili, rozmaryn,parmezan i startą gałkę. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni i gdy będzie gorąca, dodaj połowę chochli ciasta na patelnię. Smaż przez 1-2 minut z każdej strony, aż placki nabiorą złotego koloru i chrupkości. Trzymaj w ciepłym piekarniku do momentu podania. Podawaj z dodatkowym parmezanem i rukolą.

 

 

Przepis: Jodene Jordan
Zdjęcie: Will Heap

Składniki

  • 250 g pieczonej dyni, bez skóry
  • 1 jajko
  • 280 ml półtłustego mleka
  • 150 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 1 czerwone chili, bez pestek, drobno posiekanej
  • 2 gałązki rozmarynu, drobno posiekane
  • 30 g parmezanu, startego, plus dodatkowy do podania
  • 1 duża gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • rukola do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku