Reklama

Curry z cieciorki

Curry z cieciorki

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

To bardzo proste wegetariańskie curry. Możesz dodać świeżych pomidorów, ale te z puszki są równie dobre. Dla urozmaicenia, postaraj się użyć innych rodzajów fasoli i grochu, jako alternatywy do cieciorki. Wskazówka od autora przepisu: Możesz przechowywać w hermetycznie zamykanym słoiku w lodówce, do czasu, gdy będziesz chciał go użyć. Sos pomidorowy jest dobrą bazą do innych potraw curry.

1. Rozgrzej olej w rondlu na średnim ogniu i dodaj ziarna musztardy, gdy zaczną skwierczeć dodaj asafetydę. Wymieszaj z posiekaną cebulą i smaż, aż się zeszkli i zacznie nabierać złotego koloru na brzegach. Dodaj posiekane pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut, zanim dodasz imbir, czosnek, zielone chilli, sproszkowane czerwone chilii, przyprawy w proszku, cukier, jeśli go używasz i szczyptę soli. Kontynuuj mieszanie i gotuj przez kolejne 5 minut.

2. Dodaj cieciorkę do garnka i dobrze wymieszaj. Dodaj 250 ml wody, aby powstał gęsty sos. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Podawaj posypane świeżą kolendrą i garam masalą. Ozdób zielonym chili.

 


Przepis: Rena & Dinu Patel

Zdjęcie: Myles New

Składniki

  •  2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ziaren musztardy
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 2 średnie cebule, obrane  i drobno posiekane
  • 200 g pomidorów w puszce, posiekanych
  • 1 łyżeczka pasty ze świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka zielonej pasty chili
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czerwonego chili
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw kolendry i kuminu (dhana jeera)
  • 1-2 łyżeczki cukru, opcjonalnie
  • 400 g puszki ciecierzycy, odsączonej i osuszonej
  • garść posiekanej, świeżej kolendry, do podania
  • 1/2 łyżeczki garam masali, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku