Reklama

Pieczona przepiórka

Pieczona przepiórka

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Zatar, libańska mieszanka ziół, jest dostępna w większych supermarketach i specjalistycznych sklepach. Możesz ją łatwo zrobić rozgniatając suszony tymianek oraz majeranek przy użyciu moździerza i mieszając z ziarnami sezamu.

1. Połącz składniki marynaty w dużej misce i dobrze zmiksuj. Dodaj przepiórki i delikatnie przemieszaj, aby pokryć je całkowicie w marynacie. Przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść przepiórki w małej foremce do pieczenia, zalej marynatą i piecz przez 20-30 minut, smarując od czasu do czasu marynatą. Jeśli zauważysz, że przepiórki pieką się nierównomiernie, poruszaj nimi w foremce podczas pieczenia. Przed końcem pieczenia, posyp zatarem i włóż ponownie do piekarnika.

3. Podziel lub pokrój chlebki na trójkąty. Ułóż je na dużym talerzu. Rozsyp na nim liście sałaty i rukoli. Umieść przepiórkę na pieczywie i sałacie. Skrop pozostałą marynatą z foremki do pieczenia. Świetnie smakuje z zieloną sałatką i chrupiącym chlebem.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

  • 8 przepiórek
  • 2 łyżeczki przyprawy zatar
  • 4 chlebki arabskie
  • 2 mini sałaty rzymskie, rozdzielone liście
  • garść liści rukoli

 

Marynata

  • 6 łyżek oliwy extra-virgin
  • 4 łyżki melasy z granatu
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka nitek szafranu
Reklama
Polub nas na Facebooku