Reklama

Cassoulet

Cassoulet

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Jest wiele wariacji tego dania. Dodawanie lub pomijanie kawałków suchego chleba to kwestia sporna. Ten przepis ich nie zawiera, ale tworzą przyjemną skorupkę, gdy się nimi posypie gulasz w ostatniej godzinie przygotowania, tak jak my. Ale użyj ich według uznania.

1. Dzień przed, namocz fasolę w dużej ilości wody.

2. Roztop tłuszcz kaczy w dużym żaroodpornym naczyniu. Dodaj czosnek, cebulę i fasolę i zalej wodą. Dodaj pomidory, przecier, kiełbaski oraz boczek i gotuj na niskim ogniu przez 2-3 godziny, aż fasola będzie miękka, a sos zgęstnieje. Dopraw solą morską i czarnym pieprzem.

3. Podgrzej mięso kaczki w piekarniku i dodaj do potrawy. Od razu podawaj.

 


W porcji: 1245 kcal, 109,6 g tłuszczu (36,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 27,8 g białka, 30,3 g węglowodanów, 9,9 g cukrów

 

Przepis: Stphane Reynaud z ksiązki „365 Reasons To Sit Down To Eat” (Murdoch Books, 2010)

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz inne przepisy na kaczkę.

Składniki

  • 600 g suchej białej fasoli
  • 3 łyżki kaczego tłuszczu
  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych
  • 6 cebul, pokrojonych w plasterki
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 kiełbasek, pokrojonych
  • 6 plasterków wędzonego boczku, pokrojonych
  • 6 kaczych skrzydełek
Reklama
Polub nas na Facebooku