Reklama

Makaron z brokułami i anchois

Makaron z brokułami i anchois

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Ugotuj makaron w dużym garnku posolonego wrzątku zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsącz, zachowując trochę wody z gotowania, odstaw.

2. W międzyczasie podgrzej trochę oliwy z oliwek na patelni na niskim ogniu i dodaj połowę anchois, porozdzielaj na kawałki za pomocą łyżki, aż się rozpuszczą. Dodaj suche kawałeczki chleba i mieszaj, aż się całkowicie pokryją w oliwie i nabiorą chrupkości. Zdejmij z ognia i odstaw.

3. Delikatnie podsmaż czosnek na dużej patelni z solidną porcją oliwy. Gdy zmięknie, ale jeszcze nie zmieni koloru dodaj płatki chili i pozostałe anchois, rozgniatając je ponownie za pomocą łyżki, aż się całkowicie rozpadną.

4. Drobno pokrój połowę brokułów. Następnie dodaj do mieszanki z anchois z pozostałymi brokułami i odrobiną odłożonej wody z gotowania, aby uzyskać delikatny sos. Dopraw pieprzem i dobrze wymieszaj, rozgniatając brokuły. Dodaj makaron i solidną porcję oliwy na patelnię. Rozłóż na gorące talerze i posyp chlebową kruszonką z anchois przed podaniem.

 

W porcji: 412 kcal, 15 g tłuszczy (2,5 g kwasów tłuszczowych), 21,5 g białka, 44,7 g węglowodanów, 2,9 g cukrów

 

Przepis: Georgia Levy

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

  • 200 g makaronu strozzapreti lub cavatelli
  • oliwa z oliwek
  • 8 filecików anchois, posiekanych
  • 2 duże garści bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku, cienko pokrojony
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 200 g brokułów, różyczki pokrojone wzdłuż i zblanszowane
Reklama
Polub nas na Facebooku