Reklama

Paluszki rybne z frytkami z batatów

Paluszki rybne z frytkami z batatów

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

Zdaniem Jamiego bielmik to fantastyczna ryba. Jest soczysta, maślana i fantastycznie przechodzi aromatem innych składników dania. To gatunek ryby z rodziny dorszowatych i stanowi wspaniałą alternatywę dla popularnego kuzyna. Bielmik może z powodzeniem zastąpić każdą białą rybę z twoich ulubionych przepisów. Na potrzeby tego dania smażyliśmy całe filety, ale również dobrze można je pokroić tak, by uzyskać paluszki rybne.

1. Aby przygotować frytki ze słodkich ziemniaków, rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieść na blasze do pieczenia cząstki batatów i posyp je solą, pieprzem i papryką. Następnie skrop je odrobiną oliwy. Piecz w piekarniku przez 35-40 minut. Ziemniaki powinny być złociste i miękkie.

2. Obtocz dokładnie filety w mące. Następnie dopraw je do smaku. Potem zanurz je w jajku i obtocz dokładnie w okruszkach chleba.

3. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Wlej trochę oliwy. Następnie dodaj czosnek i rozmaryn. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, otrzep filety z nadmiaru okruchów i połóż je na patelnię skórką do dołu. Paluszki rybne należy smażyć 5-6 minut, zaś cały filet ‒ 7-8 minut. W tym czasie postaraj się nie ruszać ryby. Niech uzyska od spodu piękny, złocisty kolor. Następnie przewróć rybę na drugą stronę i zmniejsz ogień, by powoli doszła.

4. Aby przygotować majonez, odetnij twarde końce łodyg bazylii, zaś resztę rozgnieć w moździerzu z odrobiną soli. Do uzyskanej pasty dodaj majonez i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj.

5. Danie podawaj z porcją frytek z batatów, sporą porcją majonezu z bazylią i ćwiartką cytryny. Potrawa smakuje wspaniale z chrupiącą zieloną sałatą lub gorącym groszkiem z masłem.

 

Jedna porcja liczy 1031 kalorii i zawiera 46,7g tłuszczu (7,3g tłuszczów nasyconych), 35,7g białka, 63,6g węglowodanów, 10,4g cukru

 


Przepis: Jamie Oliver

Zdjecie: David Loftus

Składniki

- 2 x 130 g oprawionych filetów z bielmika

- 2 czubate łyżki mąki

- 1 ubite jajko

- 50 g świeżych okruszków chleba

- 1 rozgnieciony ząbek czosnku

- kilka gałązek rozmarynu

- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki

 

Frytki ze słodkich ziemniaków

- 2 średnie słodkie ziemniaki, dokładnie wyszorowane, przecięte wzdłuż na 8 części

- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki

- oliwa z oliek

 
Majonez z bazylią

- 4 gałązki bazylii

- 2 czubate łyżki dobrego majonezu

- sok z cytryny

Reklama
Polub nas na Facebooku