Reklama

Spaghetti z pulpetami

Spaghetti z pulpetami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Nadaj tej klasycznej potrawie jeszcze lepszego smaku za sprawą lżejszego sosu pomidorowego i dużej ilości bazylii.

1. Lekko podsmaż posiekany czosnek na dużej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy czosnek zacznie nabierać koloru dodaj pomidory, dobrze dopraw i pozostaw sos na ogniu.

2. W międzyczasie, połącz w misce wieprzowinę, wołowinę, rozgnieciony czosnek, jajka, orzeszki pinii, natkę i parmezan. Odciśnij wodę z chleba i podziel na kawałki. Dodaj do miski. Dopraw i dobrze wymieszaj za pomocą dłoni. Następnie zwilż dłonie i uformuj z powstałej mieszanki kulki wielkości piłki do squasha.

3. Podgrzej odrobinę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany (to ma zapobiec przywieraniu pulpetów do patelni), delikatnie ułóż na niej mięsne kulki i smaż, jeśli trzeba partiami, przez 6-8 minut. Poruszaj patelnią, aby się równomiernie usmażyły. Dodaj więcej oleju, jeśli zaczną przywierać. Gdy będą już brązowe i dobrze usmażone, przenieś je do sosu pomidorowego i pozostaw na ogniu.

4. Ugotuj makaron w dużym garnku wrzącej posolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz i dodaj makaron do pulpetów i sosu. Dobrze wymieszaj i przed podaniem posyp listkami bazylii i dodatkową porcją parmezanu.

 

W porcji: 506 kcal, 25,8 g tłuszczy (10,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 35,5 g białka, 31,9 g węglowodanów, 2,7 g cukrów

 


Przepis: Georgia Levy

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

  • 4 ząbki czosnku (2 cienko pokrojone, 2 rozgniecione)
  • oliwa z oliwek
  • 2 x 400 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka, ubite
  • 2 garści orzeszków piniowych, uprażone
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • 5 łyżek tartego parmezanu, plus dodatkowy, do podania
  • 50 g czerstwego chleba, namoczonego w ciepłej wodzie
  • 1 kg spaghetti
  • bazylia, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku