Reklama

Placek z jagnięciną

Placek z jagnięciną

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Rozgrzej masło i olej na patelni. Podsmażaj selera, pora, cebulę i czosnek przez 5-7 minut, aby zmiękły. Dodaj resztki jagnięciny i gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 2-3 minuty. Przenieś do miski i odstaw do ostygnięcia.

2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Delikatnie natłuść płytkie naczynie do zapiekania o wymiarach 40 cm x 30 cm. Gdy jagnięcina ostygnie dodaj rodzynki, fetę, ziemniaki, ryż, cynamon, oregano, miętę i natkę i dobrze wymieszaj. Odstaw.

3. Rozłóż 1 warstwę ciasta filo w naczyniu i wysmaruj stopionym masłem. Powtarzaj, aż zużyjesz 1 opakowanie.

4. Rozłóż nadzienie z jagnięciny na warstwach ciasta, pokryj ćwiartkami jajek w 4 rzędach.

5. Umieść 1 warstwę filo z drugiego opakowania na nadzieniu, posmaruj stopionym masłem i kontynuuj układanie warstw, aż zużyjesz całe ciasto.

6. Posyp zatarem i pokrój ciasto z jagnięciną na 16 kwadratów, upewniając się, że każde zawiera trochę jajka. Skrop odrobiną zimnej wody i piecz w piekarniku przez 1 godzinę, lub do momentu, gdy wierzch nabierze złotego koloru. Przed podaniem lekko ostudź.

 

W porcji: 941 kcal, 79,1 g tłuszczy (37,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 23,6 g białka, 31,8 g węglowodanów, 6,5 g cukrów

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Myles New

 


*Zatar to środkowowschodnia mieszanka sumaku, ziaren sezamu i ziół. Jest dostępna w sklepach z orientalną żwynością.

Składniki

  • 75 g masła, plus 50 g, stopione, do natłuszczania
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki selera naciowego, w plasterkach
  • 2 pory, cienko pokrojone
  • 2 cebule, cienko pokrojone
  • 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1 kg resztek z pieczonej jagnięciny, pokrojonych
  • 60 g rodzynek
  • 300 g sera feta, pokruszonego
  • 500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę i podgotowanych
  • 180 g ryżu długoziarnistego, podgotowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • pęczek natki pietruszki, z łodyżkami, cienko pokrojonej
  • 2 x 270 g paczki ciasta filo
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki
  • 1 łyżka przyprawy zatar*
Reklama
Polub nas na Facebooku