Reklama

Stir-fry z wieprzowiną

Stir-fry z wieprzowiną

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Smażona wieprzowina z czarną fasolą nie musi pływać w brejowatym sosie z puszki. Kiszoną czarną fasolę dostaniesz w sklepie orientalnym, a zatem to aromatyczne chińskie danie jest w zasięgu twojej ręki.

1. Przynajmniej 30 minut przed rozpoczęciem gotowania lub nawet dzień wcześniej wymieszaj w misce wino ryżowe lub sherry, sos sojowy, cukier i mąkę kukurydzianą. Zamarynuj mięso. Przykryj i odstaw na bok (do lodówki, jeśli będziesz marynować mięso dłużej niż 30 minut).

2. Podgrzej olej w woku tak, żeby był bardzo gorący. Wyjmij wieprzowinę z marynaty (zachowaj marynatę) i wrzuć ją do woka. Podsmażaj przez minutę. Następnie dodaj czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Gotuj przez kolejną minutę.

3. Dorzuć zielone warzywa, małe cebulki i czarną fasolę. Wlej resztki marynaty. Całość podsmażaj na dużym ogniu przez parę minut, aż warzywa zmiękną. Jeśli danie zrobi się zbyt gęste, dodaj trochę wody.

4. Serwuj potrawę z gęstym ryżem lub ryżem basmati gotowanym na parze oraz sosem sojowym.

 

Jedna porcja liczy 245 kalorii i zawiera 11,3g tłuszczu (2,8g tłuszczów nasyconych), 25,3g białka, 10,5g węglowodanów, 5,7g cukru

 

Przepis: Alice Hart
Zdjęcie: Laura Edwards

Składniki

- 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry

- 1 łyżka sosu sojowego light (plus jeszcze trochę do podania z gotowym daniem)

- 1 łyżeczka cukru pudru

- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

- 4 x 100 g steków wieprzowych z łopatki, oczyszczonych i drobno pokrojonych

- 2 łyżki oleju z orzeszków arachidowych

- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

- 1 posiekana afrykańska papryczka chilli (w zależności od preferencji mogą być pozbawione gniazd)

- kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno posiekany

- 400 g zielonych warzyw takich jak szparagi, małe brokuły, ciemne brokuły, groszek cukrowy, groch zwyczajny, podcięte i pokrojone na 4-centymetrowe kawałki

- 5 małych cebulek, drobno posiekanych

- 1 łyżka kiszonej czarnej fasoli, opłukanej i osuszonej

- gęsty ryż lub ryż basmati gotowany na parze do podania z gotowym daniem

Reklama
Polub nas na Facebooku