Reklama

Jagnięcy tagin z pomidorami

Jagnięcy tagin z pomidorami

Przygotowanie

Czas przygotowania150 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Jamie gotował tę pyszną, marokańską potrawę w piecu opalanym węglem. Jednakże równie dobrze można ją przygotować w tradycyjnym piekarniku.

1. Rozgrzej piec opalany drewnem do średniej temperatury lub tradycyjny piekarnik do 180 stopni. Dopraw udźce solą i pieprzem do smaku. Umieść cebulę i przyprawy w robocie kuchennym. Zmiksuj składniki na pastę. Do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oliwy. Dodaj pastę i podsmaż wszystko na niewielkim ogniu. Dołóż do naczynia jagnięcinę kośćmi do góry. Zmiksuj pomidory z morelami. Powinieneś uzyskać gęstą masę. Polej nią jagnięcinę i włóż do naczynia żaroodpornego ziemniaki. Całość przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez około 2-2,5 godziny, aż mięso z udźca zacznie prawie odchodzić od kości. Zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne pół godziny. W ten sposób ziemniaki wchłoną te wszystkie cudowne smaki.

2. Do jogurtu greckiego dodaj posiekaną miętę i kolendrę. Dopraw wszystko do smaku. Jagnięcinę podawaj w miskach polaną ziołowym jogurtem, z pieczonym chlebkiem i kuskusem.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 6 udźców jagnięcych

- 1,5 kg dojrzałych, czerwonych pomidorów

- 1 główka czosnku, należy rozdzielić ząbki

- 1 czerwona cebula

- 1 łyżka rozgniecionych nasion kolendry

- 1 łyżka rozgniecionych nasion kminku

- 1 czubata łyżka przyprawy ras el hanout

- garść suszonych moreli

- 500 g niewielkich ziemniaków

- 1 pęczek mięty i kolendry, liście należy oddzielić i drobno pokroić

- 1 opakowanie jogurtu greckiego

- kuskus i pieczone chlebki do podania z mięsem

Reklama
Polub nas na Facebooku