Reklama

Chilli z antrykotem

Chilli z antrykotem

Przygotowanie

Poziom trudnościśrednie

Jak mówi Jamie, prawdziwie dobre chilli nie jest gładkie, liczy się wielowymiarowa konsystencja. Nie kupuj gładkiego, sklepowego guacamole. Oryginalne guacamole ugniatane jest ręką. Stanowi doskonały dodatek do tacos, fajitas, ryby. Lista możliwości ciągnie się w nieskończoność.

1. Połóż wołowinę na desce i ponacinaj z jednej strony. Przy użyciu moździeża rozetrzyj cynamon, kminek, paprykę i oregano. Wetrzyj przyprawy w nacięcia na mięsie. Dopraw wszystko do smaku i spryskaj oliwą z oliwek. Następnie usmaż mięso na dużej, mocno rozgrzanej patelni.

2. Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj liście laurowe, papryki, pomidory. Całość zagotuj.

3. W międzyczasie na patelnię z mięsem dodaj papryczki chilli i cebulę. Podsmażaj wszystko przez 5 minut. Następnie przenieś wszystko do dużego garnka i gotuj na wolnym ogniu przez 4-4,5 godziny.

4. Przy użyciu dwóch widelców delikatnie porwij mięso na kawałki. Usuń liście laurowe. Dodaj odrobinę octu oraz kolendrę. Dopraw do smaku.

5. Aby przygotować guacamole, umieść w miseczce miąższ z awokado. Następnie dodaj kolendrę, czerwoną cebulę i sok z limonek. Dopraw do smaku. Dodaj zgniecione pomidory. Usuń kawałki skórki. Jeśli chcesz, możesz zmiksować wszystko przy użyciu robota kuchennego. Zetrzyj i dodaj papryczki chilli. Dopraw do smaku. Podawaj z papryczkami chilli, tortillami, jogurtem oraz z wyborem sałat.

 

Jedna porcja liczy 438 kalorii i zawiera 22,4 g tłuszczu (9 g tłuszczów nasyconych), 23,5 g białka, 33,3 g węglowodanów, 8,3 g cukru

 

Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 1,5 kg antrykotu wołowego

- 1 duża laska cynamonu

- 1 łyżka mielonego kminku

- 1 łyżka wędzonej papryki

- 1 czubata łyżka suszonego oregano

- 2 świeże listki laurowe

- 2 czerwone papryki

- 2 żółte papryki

- 2 x 400-gramowe puszki krojonych pomidorów

- 400 ml bulionu wołowego

- 3-4 pokrojone czerwone papryczki chilli, 2 pozbawione gniazd

- 2 czerwone cebule, drobno pokrojone

- czerwony ocet vinegret

- posiekany pęczek kolendry

- mięciutkie tortille, jogurt grecki i wybór sałat do podania z gotową potrawą

 

Guacamole

- 6 dojrzałych owoców awokado

- 1 pęczek kolendry, należy porwać liście

- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana

- sok z 4-5 limonek

- 4 dojrzałe pomidory (najlepiej różnokolorowe), grubo pokrojone

- 1-2 papryczki chilli, pozbawione gniazd

Reklama
Polub nas na Facebooku