Reklama

Wieprzowina po cypryjsku

Wieprzowina po cypryjsku

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

To tradycyjne danie kuchni cypryjskiej wyróżnia się smakiem ziaren kolendry.

1. Podgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Gotuj wieprzowinę partiami, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze brązowego koloru (5-7 minut). Jeśli będzie potrzeba dodaj trochę więcej oliwy. Przełóż do miski i odstaw.

2. Dodaj cebule, czosnek i ziarna kolendry. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Wrzuć ponownie wieprzowinę do garnka, wymieszaj z winem i przecierem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj złożonym kawałkiem papieru do pieczenia, doprowadź do wrzenia i gotuj przez półtorej do 2 godzin, lub do momentu, gdy wieprzowina stanie się miękka i sos zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym orzo lub ryżem i posyp serem kefalotiri lub parmezanem.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęć: Sam Stowell

Składniki

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej na 5 cm kawałki

1 cebula, pokrojona na krążki

2-3 ząbki czosnku, pokrojone wzdłuż

2 łyżki ziaren kolendry, delikatnie zmiażdżonych w moździerzu

375 ml wytrawnego czerwonego wina

200 ml przecieru pomidorowego

ugotowane orzo lub ryż i ser kefalotiri lub parmezan,starty, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku