Reklama

Szaszłyki z przepiórki

Szaszłyki z przepiórki

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

Jak twierdzi Jamie, szaszłyki te sprawdzają się zarówno w wersji minimalistycznej, jak i bogatej w składniki. Zwróć uwagę na to, by przepiórcze udka nadziewać na końcu, piersi zaś umieszczać w środku szaszłyka. Zachowaj odpowiednie odstępy pomiędzy poszczególnymi składnikami. To ważne, by utrzymać odpowiednią cyrkulację powietrza. Możesz poprosić rzeźnika, by podzielił ci przepiórkę na dwie piersi i dwa udka. Zamiast przepiórki można użyć kurczaka.

1. Rozgrzej piekarnik. W garnku, na średnim ogniu gotuj seler z kulką masła, listkami tymianku, odrobiną oliwy oraz szczyptą soli i pieprzu. Duś pod przykryciem przez około 35-40 minut, mieszając łyżką co 5-10 minut.

2. Połóż przepiórkę i kiełbaski na dużym półmisku lub desce wraz z listkami laurowymi, kawałkami chleba, czosnkiem i gruszką. Delikatnie usuń listki rozmarynu tak, by nie uszkodzić naci. Zaostrz gałązki rozmarynu nożem. Następnie posiekaj drobno listki rozmarynu i posyp nimi oraz gałką muszkatołową mięso. Polej wszystko oliwą z oliwek i dopraw do smaku.

3. Weź zaostrzoną gałązkę rozmarynu i nadziej na nią przepiórcze udko, kawałek gruszki, listek laurowy, kawałek kiełbasy, chleb, przepiórczą pierś, czosnek. Nabijaj składniki w dowolnej kolejności wedle uznania. Następnie przetnij na pół plastry bekonu i owiń nimi szaszłyki. Owiń niezdrewniałą część gałązki folią, aby się nie spaliła. Ułóż szaszłyki na blaszce do pieczenia i włóż je do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Po 10-15 minutach pieczenia przekręć szaszłyki na drugą stronę. Po kolejnych 8-10 minutach wyjmij je z piekarnika i posmaruj je grubą warstwą miodu oraz octu balsamicznego. Piecz przez kolejne parę minut. Następnie wyjmij szaszłyki z piekarnika.

4. Duś zieleninę (liście buraka lub jarmuż) przez 3-4 minuty na patelni, w osolonej wodzie. Następnie odlej wodę i dodaj kulkę masła, oliwę z oliwek i odrobinę soku z cytrynu. Dopraw seler do smaku i umieść go na talerzu wraz z zieleniną. Dołóż szaszłyki. Na patelnię, której używałeś, wlej jogurt lub zakwaszoną śmietanę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Zawartością patelni delikatnie polej gotowe danie.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 1 duży seler korzeniowy, obrany i pokrojony w 2-centymetrowe kostki

- 2 kulki masła

- 2 gałązki tymianku (należy przebrać listki)

- oliwa z oliwek

- 3 przepiórki przygotowane jak powyżej

- 3 kawałki kiełbasy typu cumberland, pokrojone w ćwiartki

- 10 listków laurowych

- 1/3 bochenka chleba na zakwasie, pokrojona w 2-centymetrowe kostki

- 8 ząbków czosnku, przekrojonych na pół

- 1 pozbawiona gniazda gruszka, pokrojona na 8 kawałków

- 4 długie gałązki rozmarynu

- szczypta gałki muszkatołowej

- 4 grube plastry wędzonego bekonu

- płynny miód

- ocet balsamiczny

- 4 garście buraka liściowego lub jarmużu

- cytryna

- 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany zakwaszonej

Reklama
Polub nas na Facebooku