Reklama

Łosoś po nicejsku

Łosoś po nicejsku

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Dopraw łososia. Rozgrzej patelnię i smaż na niej rybę na oliwie z oliwek, skórą do dołu, przez 4 minuty. Odwróć i smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij rybę z patelni i odłóż. Gdy ostygnie, podziel na kawałki.

2. Zblanszuj fasolkę, aż zmięknie. Włóż do zimnej wody, by zachowała swój intensywny kolor i chrupkość. Włóż liście sałaty do miski z fasolą, oliwkami i pomidorami. Wymieszaj z dressingiem uzyskanym z oliwy extra-virgin, soku z cytryny, musztardy, czosnku, soli i pieprzu. Podziel na dwie miski i połóż na wierzchu kawałki jajek i łososia.

 

 

Przepis: Kate McCullough

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

300-400 g filetu łososia

3 łyżki oliwy z oliwek

100 g zielonej fasolki

1 sałata

garść czarnych oliwek

4 podłużne pomidory, pokrojone w ćwiartki

6 łyżek oliwy extra-virgin

1 cytryna

1 łyżeczka musztardy dijon

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

2 jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki

Reklama
Polub nas na Facebooku