Reklama

Meksykańska potrawka z fasoli

Meksykańska potrawka z fasoli

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Na dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej czosnek, chili i gałązki kolendry przez 1-2 minuty, aż chili się przyrumieni. Dodaj fasolę i paprykę. Dopraw do smaku. Smaż przez 15-20 minut na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całość nabierze chrupkości.

2. W międzyczasie ugotuj jajka. Zagotuj duży garnek z posoloną wodą. Szybko rozbij jajka do wody. Będą potrzebować 3 minuty, aby w efekcie końcowym ich żółtko pozostało lekko płynne.

3. Podawaj pełną łyżkę fasoli z gotowanym jajkiem, posiekanymi listkami kolendry i ćwiartką limonki.

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

1 czerwone chili, oczyszczone i drobno pokrojone

1 pęczek kolendry, oberwane listki i drobno posiekane gałązki

3 x 400 g puszki fasoli, odsączonej

1 mały słoik grillowanej papryki, odsączonej i posiekanej

4 jajka

1 limonka, pokrojona w ćwiartki

Reklama
Polub nas na Facebooku