Reklama

Najlepszy indyk świata

Najlepszy indyk świata

Przygotowanie

Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

"Idealny indyk waży od 6 do 8 kg: łatwo go przyrządzać, naje się nim 10-14 osób i ma lepszy smak niż większe okazy" – mówi Jamie. "Można związać nogi, ale najlepiej zostawić je luzem. Gorące powietrze będzie miało lepszą cyrkulację i indyk równo się upiecze. "

1. Indyka napełnij klementynkami i ziołami. Trochę rozmarynu odłóż na później. Owoce sprawią, że mięso będzie wilgotne i pełne smaku.

2. Z gałązki rozmarynu usuń dolne listki i zasznuruj nią skórę wokół otworu na farsz. Dzięki temu indyk nie skurczy się podczas pieczenia.

3. Resztę farszu włóż przez szyję. Skórę przy szyi naciągnij i schowaj dokładnie pod plecami indyka.

4. Jeśli masz już sos, nie będziesz potrzebować jarzyn. Jeśli nie, wyłóż je na blachę. Ułóż na niej indyka, wstaw do bardzo gorącego piekarnika i przykryj folią aluminiową.

5. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Indyka pieczemy ok. 34-40 minut na kilogram, więc ważący 7 kg indyk powinien piec się przez 4,5 godziny.

6. Sprawdzaj mięso co pół godziny i - by zapobiec wysychaniu - za pomocą pędzelka smaruj sosem, który spływa z indyka w trakcie pieczenia.

7. Po 3,5 godziny usuń folię, by skórka zrobiła się chrupiąca. Sprawdź, czy indyk jest dobrze upieczony. W tym celu należy wbić termometr do mięsa w pierś. Temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 65 st. C. przy okazach najlepszej jakości i 82 st. C przy nieco tańszym drobiu.

8. Unieś indyka pod kątem, by sos spłynął na blachę. Przełóż go na naczynie do serwowania i przykryj dwoma warstwami folii i dwiema ściereczkami. Mięso należy odstawić na przynajmniej 30 minut, aby odpoczęło.

 

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

2-4 klementynki, przekrojone na pół

6-8 kg indyk

trochę świeżych ziół, np. liści laurowych, tymianku i rozmarynu

gotowe nadzienie

2-3 pokrojone marchewki

3 obrane cebule

2 łodygi selera naciowego

Reklama
Polub nas na Facebooku