Reklama

Zapiekanka z kiełbaskami

Zapiekanka z kiełbaskami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

 1. Odrobinę oliwy, kiełbaski, szalotki, 2-3 gałązki rozmarynu, odrobinę soli i pieprzu umieść na nieprzywierającej patelni. Lekko wymieszaj i podsmaż na średnim ogniu. Gotuj przez około 20 minut, mieszając kiełbaski, żeby się równomiernie przyrumieniły. Dolej wino i gotuj powoli, aż płyn prawie całkiem wyparuje. Następnie dodaj pomidory i fasolę. Zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C . Przełóż zapiekankę do naczynia żaroodpornego i piecz przez 10-15 minut. W tym czasie na średnim ogniu nagrzej dużą patelnię. Dodaj odrobinę oliwy, czosnek, chili, posiekane listki rozmarynu i kawałki chleba. Smaż, aż wszystko nabierze złocistego koloru. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp podsmażonym chlebem i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Podawaj z chlebem i czerwonym winem

Składniki

6 kiełbasek

oliwa z oliwek, do smażenia

10 szalotek bananowych

5 gałązek rozmarynu

duży kieliszek czerwonego wina

2 puszki krojonych pomidorów (800 g)

2 puszki białej fasoli (800 g)

2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone

4 małe suszone papryczki chili, pokruszone

2 garście pokruszonego chleba

chleb z chrupiącą skórką, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku