Reklama

Gulasz z bażanta z kasztanowymi kluseczkami

Gulasz z bażanta z kasztanowymi kluseczkami

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

Choć kuropatwa i przepiórka to królewska para ptactwa łownego, skromny bażant bije je na głowę, jeśli chodzi o przygotowanie gulaszu. Z boczkiem, ziołami i odpowiednim alkoholem, bażant jest po prostu przepyszny. Dodaj do niego trochę kluseczek kasztanowych i masz danie nie z tego świata!

1. Odetnij nogi bażanta i przekrój je na pół, w miejscu połączenia udek z podudziem. Odetnij piersi i skrzydełka w całości i przetnij je na pół. Łącznie będziesz mieć 16 kawałków. Zostaw tuszę. W misce wymieszaj kilka łyżek mąki z kilkoma szczyptami soli i czarnego pieprzu i obtocz w niej kawałki bażanta. Odłóż na chwilę, by mąka przykleiła się do skórki.

2. Żeby zrobić wywar, przekrój na pół tuszkę, a następnie włóż ją do rondla z 1/3 warzyw.  Zalej wszystko wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę zbierając powstałą pianę. Przelej przez sito i odstaw na potem.

3. Rozpuść masło w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj kawałki bażanta oraz boczek i podsmaż ze wszystkich stron. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę masła. Dodaj resztę warzyw i listki laurowe i gotuj, aż wszystko będzie miękkie i aromatyczne. Dolej wina madera i bulionu, by przykryć mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut, w razie potrzeby uzupełniając bulion.

4. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. By zrobić kluseczki, w misce połącz pozostałe składniki, rozgniatając kasztany. Wymieszaj rękami, aż mikstura będzie przypominać okruchy chleba, a następnie dodaj do niej odrobinę soli i pieprzu i tyle zimnej wody, by wszystko się skleiło. Oprósz ręce mąką i zrób około 25 kulek wielkości brukselki.

5. Przełóż gulasz do żaroodpornego naczynia i dodaj kluseczki, zanurzając je pod powierzchnię gulaszu. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez 30 minut, aż kluski będą puszyste i przesiąknięte gulaszem. Podawaj z duszoną czerwoną kapustą.    


 

Przepis: Pete Begg

Zdjęcie: William Meppem

Składniki

2 bażanty

mąka do obtoczenia oraz 50 g na kluseczki

3 małe czerwone cebule, obrane i posiekane

seler (korzeń), posiekany

3 ząbki czosnku, obrane i przekrojone

łyżka masła

200 g przerośniętego boczku pokrojonego w

6 świeżych listków laurowych

300 ml wina madera

50 g mąki kasztanowej

50 g łoju

szczypta proszku do pieczenia

25 g ugotowanych kasztanów

duszona czerwona kapusta do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku