Reklama

Stifado z wołowiny

Stifado z wołowiny

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

W Grecji, stifado podaje się zazwyczaj z hilopittes (pastą jajeczną) lub orzo (makaronem w kształcie ryżu). Gdy spróbujesz tego dania kilka razy i uzależnisz się od jego intensywnego smaku, możesz zamienić wołowinę na cielęcinę lub królika.

1. Umieść wołowinę w dużej misce. Dodaj składniki marynaty, przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Rozgrzej olej na średnim ogniu w większym rondlu i podsmaż cebulkę przez 5 minut, aż zmięknie. Wyjmij z rondla i odstaw.

3. Podsmaż wołowinę, zachowując marynatę, przez około 8-10 minut, aż zbrązowieje ze wszystkich stron. Włóż ponownie cebulę do rondla, dodaj mieszankę marynaty, pomidory i pomidorowe puree oraz tyle wody, aby pokryć gulasz. Dopraw solidnie solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 1-2 godziny lub do momentu, gdy mięso stanie się miękkie, a sos zgęstnieje.

4. Podawaj z makaronem i tartym serem.

 

 


Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

1,5 kg wołowiny do duszenia, oczyszczonej, pokrojonej na 7 cm kawałki

4 łyżki oliwy extra-virgin

24 cebulki, oczyszczone, w całości

4 dojrzałe pomidory, oczyszczone i grubo posiekane lub 1 x 400 g posiekanych pomidorów w puszce

1 łyżka puree pomidorowego

makaron i starty twardy ser np. kefalotiri, pecorino lub parmezan, do podania

 

Marynata

3 ząbki czosnku, posiekane

2-3 świeże listki laurowe

1 łyżeczka ziela angielskiego

6 goździków

1-2 laski cynamonu

1 łyżeczka suszonego oregano

125 ml wytrawnego czerwonego wina

4 łyżki czerwonego octu winnego

Reklama
Polub nas na Facebooku