Reklama

Szynka w śliwkowej glazurze

Szynka w śliwkowej glazurze

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1 Nagrzej piekarnik do 160 st C. Umieść szynkę w blaszce do pieczenia i dodaj ziarenka pieprzu, cebulę i włoszczyznę z ziołami. Zalej wodą, aby pokryła połowę blaszki. Przykryj szynkę folią tak, aby w środku krążyła para. Piecz przez godzinę lub do momentu, aż stanie się różowa w środku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 20-30 minut, nadal pod przykryciem.

2 Gdy ostygnie, usuń skórę, pozostawiając pod spodem trochę tłuszczu. Ostrym nożem, natnij delikatnie szynkę, by stworzyć ukośne linie na jej powierzchni.

3 Włóż mięso ponownie do piekarnika na 30 minut i zwiększ temperaturę do 200 st. C. Wyjmij, pokryj dżemem, aby stworzyć glazurę i posyp płatkami chili. Piecz jeszcze przez 30-40 minut, smarując glazurą mniej więcej co 10 minut, aż szynka będzie z wierzchu złocista i chrupiąca. Gdy szynka się upiecze, przełóż ją na deskę, aby odpoczęła przed krojeniem.

4 Aby użyć wspaniałych soków z pieczenia, dodaj na blaszkę solidną porcję octu. Zeskrob z niej i wymieszaj powstałą glazurę. Spróbuj. Jeśli jest zbyt intensywna, dodaj odrobinę dżemu śliwkowego do smaku. Podawaj szynkę z sosem z blaszki, sosem żurawinowym i sałatką z pokrojonych na cienkie paski jabłek, mięty i chili.

Składniki

3 kg wędzonej szynki 

1 łyżka całych ziaren czarnego pieprzu

1 cebula, pokrojona w ćwiartki

1 porcja włoszczyzny i ziół (por, seler, liście laurowe i tymianek związane nicią kuchenną)

100 g dżemu śliwkowego, plus dodatkowa porcja

1 łyżeczka płatków chili

biały ocet winny

Reklama
Polub nas na Facebooku