Reklama

Curry z kalafiorem i szpinakiem

Curry z kalafiorem i szpinakiem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Gotuj kalafiora w osolonym wrzątku przez 5 minut. Następnie odsącz, pozostawiając około 150 ml wody z gotowania.

2. Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku przez 10 minut, a następnie odsącz.

3. Podgrzej oliwę z oliwek i masło na dużej patelni lub w rondelku na wolnym ogniu. Podsmaż czosnek, cebulę i chili, aż zmiękną. Wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i gotuj przez kilka minut. Dodaj kalafiora, ziemniaki i pozostawioną wodę z gotowania. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj cieciorkę i szpinak. Gotuj, mieszając, aż szpinak zwiędnie. Przełóż do miski i podawaj z porcją jogurtu i wyciśniętym sokiem z limonki.

Składniki

1 kalafior

800 g ziemniaków, grubo pokrojonych

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

1 cebula, cienko pokrojona

1 długa zielona papryczka chili

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka ziaren musztardy

1 łyżeczka przyprawy curry lub garam masala

1 x 400 g cieciorki w puszce, odsączonej

250 g małych liści szpinaku

jogurt i sok z limonki, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku