Reklama

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina

Przygotowanie

Czas przygotowania150 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Jeśli będziesz piec mięso powoli, uzyskasz cudowną chrupiącą skórkę, bez przypalenia. Będzie dobrze upieczone w środku (nie różowe), ale nadal soczyste i wspaniałe.

1. Zrób marynatę: połącz sos worcestershire, musztardę i posiekany rozmaryn w misce z dodatkiem oliwy i szczyptą soli oraz pieprzu. Zmiksuj z czosnkiem na pastę. Posmaruj mięso 1/4 marynaty. Upewnij się, że jest nią całkowicie pokryte. Pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godzinę, aby przeszło smakiem.

2. Gdy mięso się zamarynuje, rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury. Włóż wołowinę na blaszkę do pieczenia i do gorącego piekarnika. Po 20 minutach użyj pozostałej marynaty: posmaruj nią dokładnie całe mięso za pomocą gałązek rozmarynu. Włóż ponownie do piekarnika. Zmniejsz temperaturę do 160 st. C. i piecz przez ok. 2 godz., smarując mięso co 20 minut, aby powstała na nim piękna, ciemna skorupka.

3. Około 15 minut przed końcem pieczenia, dodaj ostatnią porcję glazury. Skrop wołowinę miodem i wsmaruj je dokładnie w każdy zakamarek mięsa. Dzięki temu stanie się znakomicie lśniące, przypieczone i kleiste. Gdy wołowina się upiecze, przenieś ją na deskę, aby odpoczęła przed krojeniem. Podawaj z pyszną pieczoną marchewką, całymi główkami czosnku i szalotkami.

 

Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

8 łyżek sosu worcestershire

2 łyżki angielskiej musztardy

kilka gałązek rozmarynu, z dwóch obrane i posiekane listki

oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku, rozgniecione

3 kg wołowiny z kością

2 łyżki płynnego miodu

Reklama
Polub nas na Facebooku