Reklama

Mule po tajsku

Mule po tajsku

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

Wyrzuć wszystkie mule, które nie są szczelnie zamknięte. W rondlu podgrzej odrobinę oleju i podsmażaj przez 5 minut do miękkości cebulę, czosnek, gałązki kolendry, trawę cytrynową i większość chili. Dodaj mleczko kokosowe i sos rybny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj mule i przykryj garnek. Podgrzewaj przez 5 minut, aż małże się otworzą i ugotują. Wyrzuć wszystkie nieotwarte mule. Na koniec wciśnij limonkę i posyp listkami kolendry oraz pozostałym chili.

 

 

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz inne przepisy na mule.

Składniki

  • 1 kg muli, umytych i oczyszczonych
  • olej z orzechów arachidowych
  • 4 cebule dymki, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 mały pęczek kolendry, drobno posiekane łodyżki, oberwane listki
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej, pocięta na 4 części
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 limonka
Reklama
Polub nas na Facebooku