Reklama

Ciasto orzechowo-miodowe

Ciasto orzechowo-miodowe

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Formę tortową o średnicy ok. 24 cm wysmaruj masłem, oprósz mąką i dno wyłóż papierem do pieczenia. Miksuj masło, aż nabierze kremowej konsystencji, dodaj miód i wymieszaj, by połączyć składniki. Po kolei dodawaj jajka i suche składniki, delikatnie łącząc całość. Uważaj, by nie przesadzić z mieszaniem.

2. Łyżką przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 45 - 50 minut lub do czasu, gdy ciasto stanie się sprężyste w dotyku. Po wyjęciu pozostaw na chwilę w formie. Później przewróć i zdejmij formę, by się schłodziło.

3. By przygotować polewę, włóż czekoladę i masło do żaroodpornej miski. Delikatnie podgrzej śmietankę w rondelku. Tuż przed tym jak śmietanka zacznie się gotować, przelej ją do miski z czekoladą i masłem. Mieszaj dopóki czekolada się nie rozpuści i wszystkie składniki nie połączą się w jednolitą masę. Pozostaw polewę, by trochę przestygła i zgęstniała.

4. Strzepnij z ciasta okruszki i rozprowadź na nim grubą warstwę polewy. Podawaj z owocami miechunki i śmietanką.

 

 

Przepis: Sue Fairlie-Cuninghame

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

250 g masła, plus dodatkowe do posmarowania formy

220 g miodu  

4 jajka

150 g zmielonych orzechów laskowych

150 g samorosnącej mąki pełnoziarnistej, plus trochę do podsypania formy

łyżeczka proszku do pieczenia

owoce miechunki i śmietanka do podania


Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

łyżeczka masła

200 ml śmietanki 30%

Reklama
Polub nas na Facebooku