Reklama

Ananasowa tarta tatin

Ananasowa tarta tatin

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do temp. 220 st. C. Wyjmij ciasto z zamrażalki, aby częściowo się rozmroziło, ale było nadal chłodne, gdy będziesz je używać. Za pomocą ostrego noża oczyść ananasa ze skóry i twardych oczek. Przekrój na pół wszerz, a następnie ponownie wzdłuż. Usuń włóknisty środek. Pokrój na 1 cm plastry i odłóż.

2. Na średnim ogniu roztop masło w dużym rondelku. Następnie wsyp cukier i gotuj, obracając od czasu do czasu garnek, aż zacznie się karmelizować. Gdy karmel ściemnieje, ale się jeszcze nie przypali, dodaj 12-15 plastrów ananasa i gotuj przez 6-8 minut, aż lekko zmiękną.

3. Ułóż ananasy w żaroodpornej foremce o średnicy 24 cm tak, by tworzyły kółko i się na siebie nakładały. Polej karmelem i przykryj ciastem, wciskając krawędzie pomiędzy owoce i foremkę. Piecz na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut lub do momentu, gdy ciasto się zezłoci. Odczekaj kilka minut zanim przełożysz ciasto na ciepły talerz. Ananasową tartę tatin podawaj z gęstą śmietaną lub crème fraiche.

 

W jednej porcji: wartość energetyczna 252 kcal, tłuszcze: 14,9 g (w tym nasycone: 7,1 g), białko: 1,7 g protein, węglowodany: 27, 4, cukry: 19 g

 

Przepis: Sue Fairlie-Cuninghame
Zdjęcie: Con Poulos

Składniki

• 1 ananas (około 525 g)

• 60 g masła

• 100 g cukru

• 1 duże opakowanie (około 200 g) gotowego ciasta francuskiego

• śmietana lub crème fraîche, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku