Reklama

Chlebek czekoladowo-dyniowy

Chlebek czekoladowo-dyniowy

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

"Wyśmienity przysmak do popołudniowej herbaty. Dzięki puree z dyni ciasto jest super wilgotne"

Nagrzej piekarnik do 170ºC, wysmaruj i wyłóż papierem do pieczenia formę keksówkę o wymiarach 12 cm x 25 cm. 
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaj sporą porcję startej gałki muszkatołowej.

Z ugotowanej dyni zrób purée, a następnie wymieszaj je z maślanką. Dodaj roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy.

Za pomocą robota kuchennego utrzyj masło z obydwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, wciąż mieszając. Dodaj połowę mąki i wymieszaj, a potem to samo zrób z masą maślankową. Dodaj pozostałą mąkę i maślankę i mieszaj aż składniki się połączą.

Przelej ciasto do blachy i piecz przez godzinę: ciasto powinno być złociste, a patyczek po wyjęciu czysty. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 10 minut. Potem wyjmij ciasto z blachy i odstaw do wystygnięcia na kratce.

W tym czasie przygotuj lukier. Obierz i drobno zetrzyj do miseczki imbir. Zetrzyj skórkę z klementynki, a wyciśnięty z niej sok wlej do miseczki. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Lukier powinien być gęsty, ale musi dać się rozprowadzić. Polej nim jeszcze ciepłe ciasto i posyp startą skórką.  

 

Zobacz inne pomysły na dynię.

Składniki

125 g masła, oraz trochę do wysmarowania blachy 

300 g mąki pszennej 

2 łyżki kakao 

1 łyżka proszku do pieczenia 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

1 łyżeczka mielonego cynamonu 

1 nasiono gałki muszkatołowej do starcia 

175 g gotowanej dyni, np. piżmowej 

100 ml maślanki 

150 g mlecznej czekolady dobrej jakości 

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

175 g drobnego cukru 

175 g ciemnobrązowego cukru 

3 duże jajka z wolnego wybiegu 

 

Imbirowy lukier: 
2 cm kawałek korzenia imbiru 

1 klementynka 

200 g cukru pudru

Reklama
Polub nas na Facebooku