Reklama

Strucla z wiśniami i marcepanem

Strucla z wiśniami i marcepanem

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

"€œTo przypominające nieco chleb, tradycyjne niemieckie ciasto stollen, ma słodki środek z marcepanu”

Kilka godzin, lub nawet poprzedniego dnia, namocz wiśnie w kirschu.

Roztop masło. Przesiej mąkę do miski. Podgrzej mleko, aby było letnie i w dzbanku połącz z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Odstaw na 5 minut, a potem dodaj jeszcze masło i jajko. Całość wymieszaj. Dodaj do mąki i mieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i zrób w nim dołek.

Odcedź wiśnie z alkoholu i dodaj do ciasta. Posiekaj i dodaj skórkę kandyzowaną i migdały, a następnie cynamon. Ugniataj przez około 5 minut -€“ ciasto powinno być elastyczne, ale nie klejące.

Przełóż ciasto do oprószonej mąką miski, przykryj ścierką i odstaw na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i przez chwilę pougniataj.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt rozmiarów 36 cm x 26 cm. Uformuj marcepan w wałek o takiej samej długości i umieść na środku ciasta. Zwiń ciasto w roladę i ułóż na blasze. Pozostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Nagrzej piekarnik do 190 st C.

Piecz struclę przez 45 minut, aż będzie złocista. Odstaw do ostudzenia na 5 minut i przełóż na kratkę. Przesiej cukier puder do miski, dodaj skórkę i sok z klementynki i zrób gęsty lukier. Polej nim struclę przed podaniem.

Składniki

200 g suszonych kwaśnych wiśni 

3 łyżki kirschu 

100 g masła 

500 g mąki pszennej (oraz trochę do oprószenia) 

225 ml mleka 

2 torebki drożdży instant 

50 g drobnego cukru 

1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu 

150 g mieszanej skórki kandyzowanej 

50 g migdałów w całości 

1 łyżeczka mielonego cynamonu 

300 g marcepanu lub pasty migdałowej 

100 g cukru pudru 

1 klementynka

Reklama
Polub nas na Facebooku