Reklama

Placek z ananasem

Placek z ananasem

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

„W ciągu tygodnia deser był prosty, na przykład pudding ryżowy z puszki z dżemem czy custard bananowy albo deser Angel Delight” – mówi Paul z zespołu magazynu Jamie. „Ale w niedzielę, kiedy z kuchni dochodził zapach pieczonej jagnięciny, a ja byłem wysyłany do ogrodu po miętę do sosu, mama brała się za poważniejsze desery, z których najbardziej lubiłem biszkopt polany syropem, ze śmietanką”.

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Okrągłą foremkę o średnicy 18 cm natłuść lekko wokół ścianek, grubszą warstwą spód. Posyp cukrem demerara. Ułóż plastry ananasa i czeresienki na spodzie formy.

2. Drewnianą łyżką utrzyj w misce masło z cukrem, jajkiem, mąką i kaszą manną na gładko, dodając tyle mleka, by masa miała miękką, niemal lejącą się konsystencję.

3. Rozprowadź masę po dnie foremki i wyrównaj. Piecz na środkowej półce piekarnika 30-35 min, aż wierzch się zetnie, a ciasto będzie odchodzić od ścianek foremki.

4. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 2-3 minuty, po czym odwróć na wygrzany talerz i zostaw na kilka minut w foremce.

5. Jeśli chcesz zrobić glazurę, podgrzej syrop z ananasa w rondelku, aż odparuje i zgęstnieje. Ostrożnie zdejmij foremkę i posmaruj ciasto glazurą, podawaj na ciepło.


Porcja: 249 kcal, tłuszcz 11,5 g (nasycone kwasy tłuszczowe 6,8 g), białko 2,8 g, weglowodany 33 g, cukry 24 g.

 

Przepis z nr. 6 MAJ/CZERWIEC 2016

Składniki

• 25 g masła, do wysmarowania formy

• 50 g cukru demerara
• 4 krążki ananasa z puszki
• 6 czeresienek koktajlowych
• 50 g masła
• 50 g miałkiego cukru
• 1 duże jajko
• 65 g mąki plus ¾ łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli

• 15 g kaszy manny
• 1-2 łyżki mleka

Reklama
Polub nas na Facebooku