Reklama

Placek z cytrynową bezą

Placek z cytrynową bezą

Przygotowanie

Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

„Moja ukochana mama nie przepadała za pieczeniem. Za to babcia Mimi słynęła ze swych wypieków” – mówi Adrienne z zespołu magazynu Jamie. „Z czasów dzieciństwa w Nowej Zelandii pamiętam wspaniałe bułeczki i kruche ciasteczka, podawane do herbaty, zaparzonej w dzbanku przykrytym szydełkowym pokrowcem. Mama wspomina babci kuchnię – pożywne dania z mięsem i warzywami. W niedzielę często był podawany placek z cytrynową bezą, babcina wersja klasycznego nowozelandzkiego d

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i wysmaruj masłem formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 3-4 mm i wyłóż nim formę. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do lodówki na 10 min. Zetnij ciasto z brzegów formy, przykryj pergaminem, obciążonym fasolą i piecz przez 15 min. Zdejmij pergamin i wstaw ciasto do piekarnika na kolejne 5 min. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia, nie wyłączaj piekarnika. 

2. W czasie, kiedy ciasto stygnie, wymieszaj skrobię, cukier, sok i skórkę z cytryny oraz 150 ml wody. Przelej do
rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając, przez 10 min, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i masło, podgrzewaj na średnim ogniu przez 12-15 min, często mieszając. Zdejmij i odstaw.

3. Ubij białka na sztywną pianę. Roztrzep z pozostałymi 50 g cukru, dodając po łyżce oraz z ekstraktem waniliowym.

4. Wylej masę cytrynową na ciasto, wyrównaj, nałóż bezę. Wstaw do piekarnika na 10-12 min, piecz, aż wierzch
nabierze złocistej barwy.

 

Porcja: 315 kcal, tłuszcz 11,6 g (nasycone kwasy tłuszczowe 5,3 g), białko 3,9 g, węglowodany 48,4 g, cukry 33,7 g.

 

Przepis z nr. 6 MAJ/CZERWIEC 2016

Składniki

• 15 g masła, plus do natłuszczenia formy
• 200 g słodkiego kruchego ciasta
• 50 g skrobi kukurydzianej
• 250 g cukru
• sok i skórka otarta z dużej cytryny
• 3 jajka (oddziel żółtka od białek)
• ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Reklama
Polub nas na Facebooku