Reklama

Sękacz

Sękacz

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Poziom trudnościtrudne

"Robienie tego ciasta może zająć sporo czasu, ale nie jest jest to specjalnie skomplikowane, i daje prawdziwy efekt „wow”. To liczba warstw ciasta daje Charakterystyczny dla tego wypieku wzór powstaje za sprawą liczby jego warstw. W Niemczech pieką je na rożnie, ale można użyć łatwiejszej opcji grilla. Nazwa pochodzi od podobieństwa do przekroju drzewa tzw. łojów.

Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury, natłuść i oprósz mąką 23 cm tortownicę. Z grubsza posiekaj marcepan i umieść w misie miksera wraz z odrobiną śmietany. Ucieraj aż uzyskasz konsystencję gęstego kremu. Stopniowo dodawaj resztę śmietany i nadal mieszaj, aż uzyskasz jasną pastę.

Dodaj 170 g masła i ubijaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie dodaj cukier i wymieszaj jeszcze raz, aż mieszanina będzie jasna i kremowa.

Teraz oddziel żółtka i ubijaj je po jednym na raz (zachowaj białka na później), a następnie dodaj ekstrakt waniliowy.

Drobno zetrzyj skórkę z pomarańczy.

Przesiej obydwie mąki do miski, wymieszaj, a następnie dużą metalową łyżką, stopniowo rozłóż rzadkie ciasto.

Ubij białka na sztywną pianę, a następnie rozłóż na cieście za pomocą dużej łyżki metalowej, uważając, aby jej za bardzo nie napowietrzyć.

Łyżkę marmolady włóż do małego rondla i rozpuść na małym ogniu, dodając odrobinę wody w razie potrzeby, aby rozrzedzić i lepiej podgrzać.

Teraz uformuj ciasto: przy użyciu łyżki wazowej jako miary nałóż tyle ciasta by pokryło spód tortownicy - będzie potrzebne około dwóch trzecich łyżki.

Użyj pędzla do ciasta, by rozłożyć mieszankę równomiernie na podstawie, tak by pokryła powierzchnię, a następnie podpiecz pod grillem przez 4 minuty lub do momentu uzyskania złotego koloru na całej powierzchni.

Nałóż chochlą kolejną cienką warstwę ciasta na wierzchu, i włóż znów do grilla. Na złotawym, zapieczonym cieście, pędzlem nałóż cienką warstwę rozpuszczonej marmolady tak, by uzyskać efekt cienkiej glazury.

Kontynuuj rozkładanie warstw i grillowanie. Przekładaj marmoladą, co drugą lub trzecią warstwę, aż rozłożysz całe ciasto - powinieneś uzyskać ok 15 do 18 warstw.

Posmaruj wierzch placka grubą warstwą marmolady, a następnie wygładź nożem wszystkie widoczne części ciasta.

Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przykryj folią spożywczą i włóż na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Kilka godzin przed podaniem ciasta, połam czekoladę na kawałki, włóż do żaroodpornej miski dodając pozostałe 50 g.

Stop składniki umieszczając miseczkę w małym garnku z gotującą się wodą. Po całkowitym roztopieniu dodaj rumu i wymieszaj. Następnie odstaw na bok na 10 minut do przestygnięcia.

Wyjmij ciasto z formy i umieść je na półmisku lub innym naczyniu. Polej sosem czekoladowym i użyj szpatułki, by równomiernie rozprowadzić po wierzchu. Pozwól by masa swobodnie oblała boki ciasta. 

Poczekaj aż polewa zgęstnieje, a następnie udekoruj ciasto prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem zostaw do całkowitego ostygnięcia. Podawaj z wielkim kubkiem herbaty lub świąteczną sherry. To ciasto naprawdę dobrze wytrzyma w blasze do 2 dni (ale pewnie wcale nie postoi tak długo!).

Rady:
Będziesz potrzebować pędzla do ciasta, aby stworzyć warstwy. Dokładnie pilnuj czasu pieczenia każdej z warstw, gdyż zależy ona od siły grilla. Pamiętaj, że chcemy uzyskać głęboki złoty kolor ciasta.

 

Składniki

• 220 g masła (w temperaturze pokojowej) , plus dodatkowo do natłuszczenia
• 300 g złotego marcepana
• 100 ml śmietany 18%
• 225 g cukru
• 10 dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 pomarańcza
• 150 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
• 100 g mąki kukurydzianej
• 300 g gładkiej marmolady
• 200 g gorzkiej czekolady (70 % zawartości kakao)
• 50 ml rumu
• 25 g prażonych płatków migdałów

Reklama
Polub nas na Facebooku