Reklama

Czekoladowy tort bezowy

Czekoladowy tort bezowy

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Nagrzej piekarnik do 170 st. C. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia dwie tortownice o średnicy 23 cm.

Połam czekoladę i roztop w kuchence mikrofalowej: 20 sekund powinno wystarczyć. Odstaw na później.

Masło i brązowy cukier utrzyj na jasną masę, a następnie wbij do niej jedno jajko.

Rozbij pozostałe jajka oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodaj do masy i dokładnie połącz, a białka przelej do czystej miski.

W osobnej misce zmieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i pół łyżeczki soli morskiej. Suche składniki dodaj do mokrych.

Do masy dodaj mleko i roztopioną czekoladę i dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na pół i przelej je do dwóch przygotowanych blach.

Teraz zacznij przygotowywać bezę. Za pomocą robota kuchennego ubij z białek pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj cukier, by piana była naprawdę sztywna.

W osobnej misce połącz 6 łyżek piany z 4 łyżkami masła orzechowego i rozprowadź to po cieście w obu blachach.

Resztę piany równomiernie rozłóż na obu ciastach.

Piecz ciasto przez 35 minut. Po 10 minutach przykryj tortownice folią aluminiową. Gotowe ciasto w dotyku powinno pozostawać sztywne, a wbity patyczek po wyjęciu suchy.

W misce ubij śmietanę i dodaj do niej jogurt.

W innym naczyniu wymieszaj pozostałe masło orzechowe z olejem arachidowym.

Gotowe ciasto złóż w całość. Na pierwsze z nich nałóż połowę śmietany i większość sosu z masła orzechowego. Przykryj je drugim ciastem i kolejną warstwą śmietany. Na koniec polej ciasto resztą sosu z masła orzechowego. Udekoruj startą gorzką czekoladą.

 

Poznaj przepis na szwajcarskie bezy.

 

 

 

Składniki

275 g masła o temperaturze pokojowej oraz trochę do wysmarowania blachy

100 g gorzkiej czekolady 70% oraz trochę do podania

275 g jasnego cukru brązowego

5 dużych jajek z wolnego wybiegu

100 g mielonych migdałów

175 g mąki ze środkiem spulchniającym

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml mleka

200 g drobnego cukru

6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków

200 ml śmietany kremówki

200 g chudego jogurtu greckiego

2 łyżki oleju arachidowego

Reklama
Polub nas na Facebooku