Reklama

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Zacznij od zrobienia karmelu. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, usuń nasiona i włóż do garnka.

Połącz ze śmietaną, połową masła i porządną szczyptą soli morskiej. Mieszając, gotuj na małym ogniu przez około 2-3 minuty, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki. Zdejmij garnek z ognia.

Do średniej wielkości garnka z grubym dnem wsyp cukier i wlej złocisty syrop. Nie mieszaj. Poruszaj tylko delikatnie garnkiem dookoła, aby całkowicie rozpuścić cukier.

Zwiększ ogień do średniego i wciąż ruszaj garnkiem, aż cukier zmieni się w złocisty karmel.

Zdejmij garnek z ognia. Z gorącego mleka wyciągnij laskę wanilii. Następnie dodaj karmel i wymieszaj całość drewnianą łyżką.

Postaw garnek na małym ogniu, dodaj pozostałe masło, wymieszaj i odstaw.

Pognieć kawałek papieru do pieczenia, zmocz (strząśnij nadmiar wody) i wyłóż nim blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Wlej karmel, posyp szczyptą soli i na ścierce wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie powinien powstać gęsty, ciągnący się karmel.

15 minut po wstawieniu karmelu do lodówki zacznij przygotowywać brownie. Nagrzej piekarnik do 180 st C. Wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem kolejną blachę takiej samej wielkości.  

Na średnim ogniu, w garnku, roztop masło. Posiekaj i dodaj czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się roztopi. Zdejmij z ognia i dodaj cukier.

Gdy masa nieco ostygnie dodaj jajka i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż składniki się połączą. Wylej ciasto na blachę.

Wyjmij z lodówki karmel, przekładaj do ciasta łyżką jego porcje tak, by karmel zanurzył się w nim. 1/3 karmelu rozprowadź po cieście. Możesz sobie pomóc drugą łyżką.

Piecz brownie przez około 25 minut. Powinny być upieczone, ale środek ma zostać ciągnący.

Upieczone brownie odstaw na godzinę do ostudzenia i przed podaniem pokrój w kwadraty.

 

 

1 porcja zawiera: wartość energetyczna: 344 kcal, tłuszcze: 41,9 g (w tym nasycone: 6,7 g), białko: 32,4 g, węglowodany: 27,6 g, cukier: 3,1 g

 

Zobacz przepis na brownie z białą czekoladą.

Składniki

  • 225 g masła oraz trochę do wysmarowania blachy
  • 250 g gorzkiej czekolady 70%
  • 225 g drobnego cukru trzcinowego
  • 4 duże jajka z wolnego wybiegu
  • 150 ml mąki pszennej

 

SŁONY KARMEL

  • 1/4 laski wanilii
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 15 g solonego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 40 g złocistego syropu (syrop cukrowy)
Reklama
Polub nas na Facebooku