Reklama

Tort herbaciano-czekoladowy

Tort herbaciano-czekoladowy

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

To czekoladowe ciasto podnosi poprzeczkę innym wypiekom za sprawą korzennego kremu.

Najpierw przygotuj korzenny syrop chai. Potłucz 4 nasionka kardamonu i wrzuć je do garnka razem z torebkami herbaty i szczyptą roztłuczonego czarnego pieprzu. Zalej wodą i zagotuj, a potem gotuj na małym ogniu przez kolejne 4 minuty. Odcedź herbatę i przyprawy, a następnie wlej płyn z powrotem do garnka i dodaj brązowy cukier.  Zagotuj, a potem zmniejsz temperaturę i gotuj jeszcze przez 5 minut lub aż powstanie gęsty syrop. Zdejmij z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.

Nagrzej piekarnik do 180 st C. Wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia dwie tortownice o średnicy 20 cm.

Żeby zrobić ciasto, roztłucz pozostałe nasionka kardamonu, usuń skorupki, a środki utrzyj w moździerzu na drobny proszek.

Połam czekoladę i połowę roztop w kuchence mikrofalowej (nastaw kuchenkę na kilka sekund).

Utrzyj masło z cukrem na jasną masę. Pojedynczo dodaj jajka, wrzuć migdały i dobrze wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, pokruszony kardamon i pół łyżeczki drobnej soli morskiej. Na koniec dodaj mleko i roztopioną czekoladę i dokładnie połącz wszystkie składniki.

Przełóż masę do dwóch blach i piecz przez 25-30 minut. Sprawdź czy ciasto jest gotowe wbijając patyczek - po wyjęciu powinien być czysty.

Wyjmij ciasta z piekarnika i zostaw w blachach na 5 minut. Po tym czasie wyjmij je na kratkę do ostygnięcia.

W tym czasie skończ krem. Utrzyj masło z cukrem pudrem i dwiema łyżkami syropu chai (lub tyloma, żeby krem miał odpowiedni smak) na gładką masę. Dodaj serek śmietankowy i dobrze wymieszaj.

Zrób polewę: w żaroodpornej misce, nad gotującą się wodą, roztop pozostałą czekoladę i gałkę masła, aż powstanie jedwabista masa.

Żeby złożyć ciasto, połóż jedną z warstw na talerzu i posmaruj korzennym kremem. Połóż drugą warstwę i polej ją czekoladową polewą. Udekoruj płatkami białej czekolady.

Składniki

200 g gorzkiej czekolady (70%)

275 g masła o temperaturze pokojowej oraz trochę do posmarowania formy

275 g jasnobrązowego cukru

3 duże jajka z wolnego wybiegu

100 g zmielonych migdałów

175 g mąki ze środkiem spulchniającym

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 ml mleka

biała czekolada do dekoracji

 

KORZENNY SYROP CHAI I KREM

1 łyżka nasionek kardamonu

5 torebek korzennej herbaty chai

100 g jasnobrązowego cukru

100 g masła o temperaturze pokojowej

200 g cukru pudru

100 g serka śmietankowego

Reklama
Polub nas na Facebooku