Reklama

Tort confetti

Tort confetti

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Nagrzej piekarnik do 180 st.C. Natłuść lub wyłóż 4-litrową formę do ciasta. Przesiej mąkę z cukrem pudrem do miski i odstaw.
W misie miksera ubij pianę z białek. Nie wyłączaj miksera. Dodaj drobny cukier, proszek do pieczenia, wanilię i szczyptę soli morskiej

Ponownie przesiej mąkę z cukrem pudrem i metalową łyżką przełóż do białek. Skórkę cytryny drobno zetrzyj i dodaj do białek z mąką.  

Przełóż ciasto do blachy (powinno sięgać do 2/3 wysokości), delikatnie uderz blachą w blat, żeby wyrównać powierzchnię i usunąć pęcherzyki powietrza.  

Piecz przez 35-40 minut lub aż ciasto wyrośnie, a patyczek po wyjęciu będzie czysty. 

Zostaw ciasto do ochłodzenia w blasze na 20 minut. Po tym czasie delikatnie wyłóż je na kratkę i poczekaj aż całkowicie ostygnie. 

Zrób polewę - przez 4-5 minut w mikserze z misą utrzyj cukier puder z masłem na jasną masę. Dodaj mleko.

Polej ciasto polewą i udekoruj różnymi rodzajami kolorowej posypki.

 

 

Wypróbuj przepis na tort naleśnikowy.

Składniki

masło, do wysmarowania formy 

115 g mąki

140 g cukru pudru

8 białek z dużych jajek z wolnego wybiegu 

150 g drobnego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 cytryna

 

KREM MAŚLANY 

200 g cukru pudru

100 g masła o temperaturze pokojowej

odrobina mleka

kolorowa posypka do dekoracji

Reklama
Polub nas na Facebooku