Reklama

Tarta z melasą

Tarta z melasą

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Na ciasto, utrzyj masło i cukier za pomocą miksera. Dodaj mąkę, aby utworzyć pastę. To ciasto jest bardzo miękkie. Delikatnie utwórz kulę, owiń w folię spożywczą i schładzaj przez co najmniej 4 godziny.

2. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. i wysmaruj masłem okrągłą foremkę na tartę z ruchomym dnem. Rozwałkuj ciasto na delikatnie podsypanej mąką powierzchni na grubość ok. 3 mm. Pokryj foremkę ciastem, nakłuj powierzchnię widelcem i piecz przez 10-12 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i rozsmaruj na wierzchu melasę.

3. Podgrzej złoty syrop w rondelku na niskim ogniu. Dodaj większość płatków owsianych i bułki tartej, zachowując po garści. Dodaj skórkę z cytryny i sok i wymieszaj do połączenia. Dodaj jajko, upewniając się, że syrop nie jest za gorący.

4. Przelej masę do foremki i posyp pozostałą bułką tartą i płatkami. Piecz w piekarniku przez 30-35 minut, aż nadzienie się delikatnie zetnie, a wierzch nabierze głębokiego złotego koloru. Schładzaj w foremce przez co najmniej 5 minut. Następnie podawaj ze śmietaną.

 

 

W porcji: 407 kcal, 16,2 g tłuszczy (9,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 5,2 g węglowodanów, 36,5 g cukrów

 

 

Przepis: Union Jacks

Zdjęcie: Dan Jones

 

Zobacz przepis na tartę z czekoladą.

Składniki

masło, do smarowania

30 g melasy

400 g złotego syropu

100 g płatków owsianych, rozdrobnionych

100 g bułki tartej

skórka i sok z 1 cytryny

2 jajka, roztrzepane

śmietana kremówka, do podania

 


Kruche ciasto

200 g niesolonego masła

90 g cukru

280 g mąki

Reklama
Polub nas na Facebooku