Reklama

Ciasto z marcepanem i whisky

Ciasto z marcepanem i whisky

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

„Simnel cake to tradycyjne ciasto wielkanocne pełne kandyzowanych owoców i przełożone masą marcepanową. Jedenaście marcepanowych kuleczek, którymi udekorowane jest ciasto, symbolizuje dwunastu apostołów, z pominięciem Judasza. Suszone owoce należy moczyć w whisky przez całą noc, ale uwierzcie mi, że wasza cierpliwość zostanie sowicie wynagrodzona.”

Wieczorem posiekaj imbir, następnie przełóż go do miski z suszonymi owocami oraz skórką otartą z pomarańczy. Całość zalej whisky i odstaw do nasiąknięcia.

Następnego dnia odsącz owoce, odlewając alkohol, który nie został przez nie wciągnięty. Tortownicę o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Do miski wrzuć masło, cukier, mąkę, jajka i przyprawę do piernika. Mieszaj całość za pomocą robota kuchennego przez 2-3 minut lub do momentu połączenia się składników. Następnie do ciasta dodaj odsączone owoce.

Połowę ciasta przełóż do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj jego powierzchnię.

Masę marcepanową podziel na trzy równe części i rozwałkuj jedną z nich na okrąg o średnicy 20 cm, a następnie przykryj nim ciasto w formie.

Na rozwałkowany marcepan wyłóż resztę ciasta i wyrównaj jego powierzchnię.

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 2 godziny lub do momentu, aż się przyrumieni, do tak zwanego „suchego patyczka”, pamiętając, że po środku znajduje się masa marcepanowa. Jeżeli wykałaczka wbita w ciasto jest po wyjęciu wilgotna i oblepiona surową masą, znaczy to, że ciasto należy piec jeszcze przez 10 minut, w razie konieczności przykrywając je folią, aby wierzch zanadto się nie przypiekł.

Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 20 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjmij ciasto z formy i przełóż na kratkę, aby całkowicie wystygło.

W garnku rozpuść dżem morelowy, a następnie posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.  Drugą porcję masy marcepanowej rozwałkuj na okrąg o średnicy 20cm i przykryj nim wierzch ciasta, dekoracyjnie marszcząc brzegi.

Z pozostałego marcepanu utocz 11 niewielkich kulek i udekoruj nimi dookoła ciasto.

Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciasto włóż do piekarnika ustawionego na funkcję grilla i podpiekaj je przez kilka minut lub do momentu, aż marcepan się przyrumieni.   

Składniki

4 kawałki świeżego korzenia imbiru

200 g rodzynków sułtańskich

150 g rodzynków korynckich

60 g mieszanej skórki kandyzowanej

50 g kandyzowanych wiśni

1 pomarańcz

100 ml whisky

240 g miękkiego niesolonego masła

240 g jasnego brązowego cukru

220 g mąki pszennej z dodatkiem środka spulchniającego (możesz ją zastąpić 220g zwykłej mąki pszennej wymieszanej z półtorej łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)

4 duże jaja od kur z wolnego wybiegu

pół łyżeczki przyprawy do piernika

 

Nadzienie i polewa

500 g masy marcepanowej

4 łyżki dżemu morelowego

1 duże jajo od kury z wolnego wybiegu

Reklama
Polub nas na Facebooku