Reklama

Ciasto z marmoladą

Ciasto z marmoladą

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Wilgotne ciasto pomarańczowe daje mnóstwo radości i jest łatwe w przygotowaniu. Co więcej przepis zawiera głównie składniki, które znajdziesz w swojej spiżarce, więc zminimalizujesz koszty.

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wysmaruj dno oraz boki 23 cm foremki na ciasto. Posyp dno brązowym cukrem. Ułóż plasterki pomarańczy na dnie blaszki w jednej warstwie, tak by na siebie nachodziły.

2. Utrzyj masło i cukier na bladą, puszystą masę. Następnie ubij razem z 3 czubatymi łyżkami marmolady, a następnie roztrzepanymi jajkami. Wymieszaj z mąką, mielonymi migdałami, szczyptą soli i skórką pomarańczową oraz sokiem.

3. Delikatnie przelej ciasto do foremki. Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut, aż się zezłoci i nabierze stałej konsystencji. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. Bardzo delikatnie, gdy jest jeszcze trochę ciepłe przełóż na paterę.

4. Nakłuj ciasto patyczkiem. Zrób polewę podgrzewając resztę marmolady w rondelku z odrobiną wody. Polej nią ciasto za pomocą łyżki. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej z jogurtem, śmietaną i lodami.

 

W porcji: 470 kcal, 24,5 g tłuszczy (12,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 6,7 g białka, 6,7 g węglowodanów, 54,5 g cukrów

 

Przepis: Ginny Rolfe

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

200 g miękkiego masła, plus duży kawałek do smarowania

4 łyżki cukru demerara

2 małe pomarańcze, cienko pokrojone

200 g trzcinowego cukru pudru

6 czubatych łyżek marmolady

4 duże jajka, roztrzepane

200 g mąki z proszkiem do pieczenia

50 g mielonych migdałów

drobno starta skórka i sok z 2 pomarańczy

Reklama
Polub nas na Facebooku