Reklama

Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem

Ciasto czekoladowe ze słonym karmelem

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

„Karmel, którego nie wykorzystasz do przygotowania ciasta, możesz śmiało przechowywać w lodówce przez kilka dni.”

Zacznij od wykonania słonego karmelu. Możesz go przygotować nawet z dwudniowym wyprzedzeniem. Cukier wsyp do dużego garnka z 50 ml wody i podgrzewaj go na niewielkim ogniu, nie mieszając, a jedynie od czasu do czasu kręcąc garnkiem, do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Delikatnie zwiększ ogień i podgrzewaj rozpuszczony cukier, od czasu do czasu kręcąc garnkiem, do momentu, aż karmel stanie się przejrzysty i nabierze ciemnobrązowej barwy.

Do rozpuszczonego cukru dodaj pokrojone masło. Garnek zdejmij z ognia, a następnie wmieszaj energicznie masło i śmietankę, zachowując przy tym ostrożność, gdyż karmel może pryskać na boki. Karmel mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie dodaj pół łyżeczki soli morskiej.

Pozostaw do ostygnięcia. Jeżeli przygotowujesz karmel wcześniej, pamiętaj, aby przechowywać go w lodówce. Jednakże przed podaniem należy go wyjąć z lodówki i odstawić, aby doszedł do temperatury pokojowej.

Aby przygotować ciasto, rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Dno dwóch okrągłych form o średnicy 23 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.        

Do garnka wrzuć połamaną czekoladę oraz pokrojone masło. Dodaj espresso oraz szczyptę drobnoziarnistej soli. Garnek umieść na niewielkim ogniu i podgrzewaj całość do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. 

W dużej misie wymieszaj mąkę z obydwoma rodzajami cukru i kakao.

Do rozpuszczonej czekolady dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj, a następnie wbij jajka. 

Czekoladową masę dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanych form i piecz przez około 75 minut lub do tak zwanego „suchego patyczka”.

Ciasto pozostaw w formach na 10 minut do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyłóż je na kratkę i odstaw, aby całkowicie ostygło.

W tym czasie przygotuj ganasz czekoladowy. W tym celu połam czekoladę i wrzuć do miski.

Do małego garnka wlej śmietankę kremówkę i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Gdy śmietanka zacznie już prawie wrzeć, zdejmij garnek z ognia i przelej ją do miski z połamaną czekoladą. Nigdy nie wrzucaj czekolady do garnka ze śmietanką, gdyż może to doprowadzić do jej skawalenia i uniemożliwić rozpuszczenie.

Ganasz odstaw na minutę, po czym wymieszaj całość drewnianą łyżką do połączenia składników.

Gdy ganasz jest jeszcze delikatnie ciepły, za pomocą łyżki wyłóż jego jedną trzecią na jeden z blatów ciasta i równomiernie rozprowadź. Pozostały ganasz pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia.

Blat nieposmarowany ganaszem umieść na desce lub talerzu i polej kilkoma łyżkami słonego karmelu. Może zajść potrzeba jego wcześniejszego podgrzania.

Za pomocą robota kuchennego lub rózgi kuchennej ubijaj ganasz przez 3 do 5 minut, aż stanie się on puszysty. Ubity ganasz wyłóż na blat pokryty karmelem i przykryj drugim blatem ciasta. Jeśli chcesz, ciasto możesz udekorować wiórkami białej czekolady.

 

Zobacz przepis na czekoladową tartę z płatkami soli.

Składniki

250 g niesolonego masła, plus dodatkowe do wysmarowania formy

250 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%

150 ml espresso

225 g mąki pszennej z dodatkiem środka spulchniającego (możesz ją zastąpić 225g zwykłej mąki pszennej wymieszanej z półtorej łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)

250 g drobnego cukru trzcinowego

250 g jasnego brązowego cukru

2 łyżki kakao w proszku

100 ml maślanki

4 duże jaja od kur z wolnego wybiegu

 

SŁONY KARMEL

200 g cukru

50 g masła

75 ml śmietanki kremówki 36%

 

GANASZ CZEKOLADOWY

50 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%

50 ml śmietanki kremówki 36%

Reklama
Polub nas na Facebooku